Hrvatska
StoryEditor

Oko 11 posto zaposlenih u Hrvatskoj radi na daljinu, a moglo bi i više

30. Studeni 2021.

Oko 11 posto zaposlenih u Hrvatskoj radi na daljinu, a moglo bi ih 34 posto, zaključak je današnjeg okruglog stola održanog u Osijeku u organiziranizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Sindikata naftnog gospodarstva i norveške udruge poslodavaca NHO u sklopu projekta DEVOTE (Developing of teleworking future). 

Čak i u pandemijskoj 2020., kad je rad na daljinu postao uobičajen, bilo je tri posto onih koji su stalno radili na daljinu i još osam posto povremeno, tako da je ukupno 11 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj prošle godine radilo od kuće, objašnjeno se na skupu.

Izneseni su i izračuni koji govore koliko se potencijalno poslova, odnosno koliki broj zaposlenih može raditi na daljinu. Za Europsku uniju to je 37 posto, dok je za Hrvatsku 34 posto.

- Imamo od 11 posto onih koji su radili na daljinu i 34 posto onih koji to mogu u teoriji - rekla je Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a i voditeljica projekta DEVOTE.

Dodala je da je s koronakrizom i lockdownom jedan od značajnijih načina očuvanja radnih mjesta bio upravo rad na daljinu.

Tomić tvrdi kako je zakonodavni okvir prilično krut i nejasan te da HUP predlaže uspostavu posebnog instituta rada na daljinu, koji može biti i stalan za poduzeća koja su se odlučila za takav oblik rada, ili pak privremen za one kojima tako više odgovara.

- Jedan od načina privlačenja radnika u uvjetima njihova nedostatka na tržištu rada Hrvatskoj, je mogućnost rada na daljinu. Poslodavcima se mora omogućiti što jednostavnije i fleksibilnije zakonodavno rješenje kako bi u konačnici omogućili što veći broj takvih radnika na obostrano zadovoljstvo, ali kako bi se približili europskoj i svjetskoj praksi - ističe Tomić

Smatra da su aktualni pregovori u Zakonu o radu suviše kruti i onemogućavaju fleksibilniji oblik organizacije radnog vremena i rada na daljinu.

Siniša Vinković, povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva, rekao je da su sindikatu pri reguliranju rada na daljinu važna jasno postavljena pravila, s naglaskom na naknadu za korištenje resursa radnika prilikom rada na daljinu, pravo na prekovremeni rad, radno vrijeme i zaštitu na radu.

Ističe kako na rad na daljinu ne treba gledati kao na problem ako je jasno i kvalitetno reguliran, nego kao priliku za zadržavanje radnih mjesta koja će biti u korist radnika i na zadovoljstvo poslodavaca.

- Nadamo se da će se kroz novi Zakon o radu doći do kvalitetnih rješenja kojima će se zaštiti prava radnika i s kojima će i poslodavci biti zadovoljni - zaključio je Vinković.

08. svibanj 2024 03:24