Hrvatska
StoryEditor

Olujić i Kraljik, STORM Grupa – Kad strast spoji tehničara i menadžera, projekt ne može propasti

17. Studeni 2021.
Tomislav Kraljik, Vladimir Olujić - STORM COMPUTERSfoto Lider Media

Prije trideset godina dvojica prijatelja, inženjeri elektrotehnike Vladimir Olujić i Tomislav Kraljik osnovali su informatičku tvrtku STORM Computers. Kreativac i vizionar Olujić, predsjednik Uprave, i operativac Kraljik, izvršni direktor i član Uprave, time su postavili čvrste temelje na kojima je izrasla STORM Grupa koja danas objedinjuje deset informatičkih tvrtki i ima oko tristo zaposlenika.

STORM Computers prepoznatljiv je na tržištu kao jedan od vodećih hrvatskih integratora u području razvoja, implementacije, održavanja kompleksnih i cjelovitih poslovnih informacijsko-komunikacijskih sustava, ima sedamdeset zaposlenika, a prošle je godine ostvario prihod od oko 110 milijuna kuna, dok će ove godine prihod biti veći za oko 23 posto.

– Bavili smo se sastavljanjem računala, programiranjem jednostavnih aplikacija, manje-više prodajom bazične informatičke opreme, te kreiranjem prvih računalnih mreža. Nativno sam više inženjer, a kolega Kraljik više menadžer, te smo u tom komplementarnom pokrivanju cjeline zajedno rasli – kaže Olujić.

Tad su im klijenti bili male tvrtke i obrti, a kad su počeli razvijati segment mreža i krenuli u razvoj nadogradnje kompletnog portfelja koji onda nije bio ovoliko širok kao danas, klijenti su im postali srednje velike tvrtke. Prvi mrežni klijent STORM Computersa bilo je Ministarstvo poljoprivrede, potom je došao Olympus koji im je klijent i danas, te Vipnet, sad A1 Hrvatska koji koristi njihove usluge, kao i HT s kojim su počeli raditi u vrijeme dok je još bio PTT, te Fortenova, bivši Agrokor.

– Početak je bio težak jer smo radili u uvjetima u kojima nas financijske institucije nisu financirale. Počeli smo raditi doslovce u garaži i ostali u njoj više od deset godina akumulirajući kapital – pojašnjava Olujić.

Stvaranje STORM Grupe počelo je prije petnaest godina kad su iz STORM Computersa izdvojili kompletan odjel za projektiranje i dizajn pasivnih mreža.

– Osnovali smo Supra Net, tvrtku koja je danas po broju ljudi i visini prihoda, uz STORM Computers, najveća članica Grupe. Nakon toga akvizicijom i daljnim izdvajanjem 2010. godine broj tvrtki popeo se na pet te smo zaključili da bi bilo mudro objediniti ih u grupu koja će zaokružiti njihovu snagu i koja će kroz financijsku snagu, prošle je godine ostvarila oko 300 milijuna prihoda, pred financijske institucije dolaziti kao grupa umjesto da se svaka tvrtka predstavlja pojedinačno. S druge strane, iskoristili smo ono što nam je zajedničko: marketing, ljudski resursi, logistika i financije koji servisiraju sve članice grupe koje se bave samo core biznisom – kaže Kraljik.

U STORM Grupi su još i Proaxis, Rinels, DataBox, Notus IT te partnerska tvrtka Optima OSN u Srbiji i sestrinske tvrtke na Kosovu i u Makedoniji - Storm ICT. STORM Grupa posluje i u Sloveniji ali tamo nema tvrtku. Unutar Grupe je i tvrtka SupraControl, a dio poslovanja u segmentu sigurnosti u IT-ju rade s partnerima iz tvrtke Avola jer, ovisno o prirodi posla i stanju na tržištu, hibridno pristupaju poslu.

Budućnost STORM Grupe je vrlo dinamična i obećavajuća, u planu su investicije od desetak milijuna eura koje uključuju osnivanje nove tvrtke već iduće godine, razvijanje novih tehnologija, te proširenje prodajno-servisnog segmenta na hrvatskom i inozemnom tržištu.

24. travanj 2024 21:35