Hrvatska
StoryEditor

Opet pale cijene goriva u Hrvatskoj - benzin najjeftiniji u posljednjih 10 godina! 

31. Ožujak 2020.
barel gorivo cijena

Cijena litre eurosupera 95 najniža je u posljednjih 10 godina! Prema informacijama portala cijenegoriva.info, u utorak je došlo do pada cijene svih naftnih derivata u Hrvatskoj, a posebice se ističe pad cijene benzina. Naime, litra eurosupera 95 stropoštala se za 52 lipe i sada se kreće oko 7,98 kuna. To je najniža cijena ove vrste goriva od veljače 2010. godine. 

Litra eurodizela pojeftinila je 15 lipa i sada se kreće oko 8,24 kune, ovisno o naftnoj kompaniji. Litra autoplina niža je za devet lipa i sada se kreće oko 3,57 kuna.

Inače, cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 23 dolara pod utjecajem bojazni da bi širenje koronavirusa mjesecima moglo kočiti potražnju. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 2,08 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 22,85 dolara. Vlade širom svijeta ograničavaju putovanja i uvode stroge mjere izolacije kako bi zaustavile širenje koronavirusa.

"Svjetska potražnja za naftom kopni zbog ograničenja putovanja i mjera održavanja razmaka među ljudima, uvedenih zbog epidemija COVID-a", konstatira analitičar UBS-a Giovanni Staunovo. U takvim su okolnostima gospodarske aktivnosti gotovo zamrle a središnje banke i vlade nastoje ih poduprijeti izdašnim poticajima.

Usporedbe radi, trenutna cijena barela sirove nafte najniža je od početka 2002. godine. Tada je litra benzina (Eurosuper 98) u Hrvatskoj stajala 6,39 kuna, a litra eurodizela 5,22 kune. Napominjemo, od tada se u Hrvatskoj mijenjao PDV i trošarine su se nekoliko puta podizale. 

25. travanj 2024 16:05