Hrvatska
StoryEditor

HUP napustili Orbico, Adris, Tehnomont Gordane Deranje. HUP: Ostajemo reprezentativni

21. Siječanj 2021.
Branko Roglićfoto Ratko Mavar

Orbico i Adris, dvije od najmoćnijih članica, izašle su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), piše u četvrtak Večernji list navodeći da izlazak najavljuju i druge tvrtke među kojima i Fortenova. HUP je, podsjeća dnevnik, nedavno ostao bez prerano preminulog predsjednika, čelnika Podravke Marina Pucara, koji je ljetos izabran na tu funkciju.

No, čini se kako još od afere seksualnog uznemiravanja, nakon koje je smijenjen bivši zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić (ali je tužiteljstvo u prosincu odbacilo prijavu zbog zastare), a glavni direktor Davor Majetić nakon 10 godina dao ostavku, traju previranja između dviju struja među članicama.

Nezadovoljni traže reforme i oštriji nastup prema vladi, a Branko Roglić, čelnik Orbica te jedan od utemeljitelja i predsjednik NO-a HUP-a, svoj je odlazak najavio još prošlog ljeta. No, kako se neslužbeno doznaje, njegovu su pismenu ostavku, u kojoj se spominje i smjena Jakelića, s kojim je prijateljevao 24 godine i uvjeren je u njegovu nevinost, u HUP-u dobili jučer.

Roglić je bio kratak tvrdeći kako je o njegovu izlasku iz HUP-a prerano govoriti. Zapravo je već izašao. Tamo se, ustvrdio je, događalo svašta, zbog čega 'njemu kao čovjeku koji je etičan' tamo nije mjesto.

Iz Adrisa još kraći odgovor. 'HUP je interesna i dragovoljna udruga. Kako vrijednosti koje naša tvrtka promiče nisu na najbolji način zastupane, odlučili smo istupiti iz te udruge', poručili su.

No niz 'ispisnica' iz članstva te 'dobrovoljne i nezavisne organizacije' već danas ili sutra, kako pouzdano doznajemo, nastavit će i Fortenova grupa te još velikih tvrtki u Hrvatskoj, donosi Večernji list.

Jutarnji list nadodao je kako je Gordana Deranja, predsjednica uprave Tehnomont Grupe i bivša predsjednica HUP-a izjavila da je Tehnomont također napustio Hrvatsku udrugu poslodavaca, ali da ne bi htjela ništa loše govoriti o HUP-u.

„Članstvo u HUP-u je dobrovoljno kao i ulazak u neke nove udruge. Za sebe mogu reći da sam radila punim intenzitetom u vrijeme kada sam vodila HUP i na taj period sam ponosna. Zasmetalo mi je pozivanje na statut u vezi mog mandata a u isto vrijeme nije postavljeno pitanje primjene statuta oko isteka mandata izvršnog i nadzornog odbora.

Uglavnom mogu sa sigurnošću reći da unutar HUP-a radi i djeluje niz kvalitetnih i krasnih osoba i tvrtki a mi se u ovom trenutku ne vidimo unutar udruge. Važno nam je koja je politika tvrtke koju vodim i kakva očekivanja Tehnomont ima od neke udruge. Ukoliko se ta očekivanja ne ostvaruju naše je pravo izići.

S druge pak strane, izvori Lidera kažu kako unatoč tomu što neki najavljuju izlazak iz HUP-a, drugi najavljuju učlanjenje.   

Iz HUP-a kažu da je temeljno načelo djelovanja HUP-a je dobrovoljnost udruživanja te djelovanje u interesu općeg dobra, ali može podrazumijevati i određene pojedinačne interese, a u skladu s time tvrtke su slobodne dobrovoljno istupati iz udruge.

- U proteklom razdoblju HUP je bio vrlo aktivan, a naslijeđene poteškoće iz ranijih razdoblja smo savladali, iako to nije bilo uvijek jednostavno zbog složenosti same organizacije i raznorodnih interesa u različitim udruženjima unutar HUP-a. Izazovi u poslovnom svijetu nisu novost, dapače oni su sastavni dio poslovnog života. Kako smo prebrodili prethodne, tako ćemo i ove izazove, iako bi nam bilo draže da oni ne postoje. HUP-ov angažman u socijalnom dijalogu i zakonodavnim izmjenama neće se umanjiti, naprotiv, očekujemo samo još jaču aktivnost stručnih službi i članica HUP-a - izjavio je dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a

- HUP je dobrovoljna Udruga stoga je učlanjenje kao i iščlanjenje u HUP u potpunosti prepušteno slobodnoj volji pojedinca, a za razloge odlaska trebate razgovarati s onima koji su se na taj potez odlučili. Važno je istaknuti da reprezentativnost HUP-a nije ugrožena ovim iznenadnim odlascima - u proteklom razdoblju pridružile su nam se mnoge velike tvrtke kao i velik broj malih i srednjih poduzetnika koji nam pristupaju na dnevnoj razini. HUP je za svoje članove izborio velike stvari samo u posljednjih par mjeseci - ukinut je porez na donacije, pojednostavljena je administracija u Zakonu o strancima, na inicijativu HUP-a u porezno priznate rashode uključeno je i cijepljenje protiv zaraznih bolesti koje poslodavac plaća radnicima te su pokrenute mnoge druge inicijative na razini granskih udruga HUP-a. Mi koji ostajemo, nastavit ćemo se truditi da HUP ispuni očekivanja postojećih članova, da privuče nove članove te da jednako aktivno i kvalitetno nastavi participirati u dijalogu s Vladom kao i u socijalnom dijalogu – izjavila je Marina Pulišić, predsjednica Vijeća članova HUP-a

16. travanj 2024 04:47