Hrvatska
StoryEditor

Osnovana udruga koja će se zalagati za razvoj i poslovanje domaćih startupova

02. Ožujak 2022.

U Hrvatskoj je po procjenama aktivno oko šest tisuća startupova koji se bave raznim djelatnostima, a kako je startup rastuća zajednica posljednjih godina, vrijeme je da dobije i udrugu koja će se zalagati za njihov razvoj i poslovanje, istaknuto je na predstavljanju udruge CROStartup.

CROStartup je nova krovna nacionalna udruga čije su osnivanje inicirali iz udruge izvoznika softvera Cisex te mnogi pojedinci koji su već dokazani u poslu, posebice iz ICT zajednice, sa željom da startupovi dobiju veću pozornost i pomoć koju zaslužuju.

- Hrvatska je među rijetkim zemljama u Europi koja ima jaku startup zajednicu, a nema udrugu koja ih zastupa. Kako i EU tome posvećuje sve veću pažnju, vidjevši u startupovima potencijal za rast, odlučili smo osnovati udrugu CROStartup - rekla je njezina predsjednica Hajdi Čenan.

Udruga trenutno ima oko 20-ak članova koji rade na njezinom pokretanju, koja će se, po riječima Marijane Šarolić Robić iz Odvjetničkog ureda MSR, usmjeriti na četiri glavna cilja.

To su uklanjanje regulatornih barijera, objedinjavanje resursa i znanja, jačanje startup zajednice i međunarodno pozicioniranje.

- Sve što radimo je na tragu bivšeg zagrebačkog inkubatora za startupove ZIP-a, Cisexa, HIP ICT-a i sličnih koji su na tome radili i rade. Nudit će se i podrška startupovima, a među temama koje ćemo promovirati i za njih se zalagati su i porezne olakšice investitorima, radničko dioničarstvo, lobiranje na svim razinama i drugo - rekla je Šarolić Robić.

Marija Brkljačić iz AlgebreLaba, koji se već bavi startupovima, naglasila je pak da u Hrvatskoj ima jako puno znanja i da ga treba dijeliti i koristiti, za što su startupovi vrlo zahvalni, a poručila je i da je pravo vrijeme za osnivanje startupa tijekom studija ili odmah nakon diplome.

- Doći do sredstava za pokretanje posla uvijek je teško i tu će udruga pomagati, kao i u edukacijama, prezentacijama i svemu što ta zajednica treba - dodala je Brkljačić.

Predsjednik Cisexa, Davor Runje, smatra da je važno razvijati startup zajednicu i raditi zajedno, kao i da je budućnost IT sektora pomak iz servisne industrije ka industriji produkata, i upravo tu su startupovi jako važni sa novim idejama.

I on i drugi su na predstavljanju naznačili da startupove, osim nedostatka novca i slabe regulative, muči i česta nemogućnost pronalaska kvalitetnih kadrova, koji se mogu zaposliti u velikim, renomiranim tvrtkama i dobiti bolje plaće, pa će se udruga baviti i tim važnim segmentom.

Na predstavljanju je rečeno i da udrugu podražavaju i neke od jakih ICT tvrtki, poput telekoma A1 Hrvatska te Infobipa i Poslovne inteligencije, čiji su predstavnici bili i prisutni.

26. travanj 2024 14:54