Hrvatska
StoryEditor

Osnovani 2018.: Tvrtke koje mogu postati pouzdani partneri, klijenti, dobavljači, ali i opasni konkurenti

30. Travanj 2021.

Vodeće kompanije orijentirane na krajnje potrošače 2030. još se nisu 'rodile' i bit će potpuno drukčije od onih koje su danas dominantne. Ako se ima na umu ova nedavna izjava Domena Zadravca iz EY Parthenona koja se prije svega odnosi na maloprodaju, onda popis sto tvrtki osnovanih 2018. koji smo objavili u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera svakako treba sačuvati.

I ne samo to, s njima treba poslovati već danas. Naime, nisu to ni tek prikupljeni startupovi iz garaže od kojih će samo dio preživjeti (a možda samo jedan od milijun postane jednorog) ni brzorastući letači osnovani za pojedinačne projekte, a ni 'protočni bojleri' kroz koje će vlasnik 'oprati' nešto novca i ostaviti tvrtku da ode u stečaj.

Na ove tvrtke treba obratiti pozornost u budućnosti. Prema rezultatima koje su ostvarile u prvoj kompletnoj godini poslovanja mogu biti pouzdani partneri, klijenti ili dobavljači. Ali, oprez! Već sutra mogu postati ozbiljni konkurenti i izazivači. Neke od njih već imaju važno mjesto u svojim nišama.

Leggiero barovi dio su carstva Victus grupe, u kojoj je najjači tekstilni brend Galileo. No i Leggiero je sa svojih 28 lokacija, mahom na visokofrekventnim pozicijama u velikim trgovačkim centrima, već postao najveći lanac hrvatskih kafića (ne računajući one naftnih kompanija na benzinskim crpkama). Dodatnu snagu Victusovim kafićima daje co-branding sa sestrinskim lancem slastičarnica Torterie Macaron, čije se slastice mogu naći i u Leggieru.

I Motorpoint iz Kastva, iako mlada tvrtka, već ima vrijedne referencije u servisiranju brodskih motora, kao i onih koji pokreću lokomotive, te bioplinskih postrojenja.
Tvrtka je, stoji na njezinoj mrežnoj stranici, osnovana kao plod dugogodišnje zajedničke suradnje grupe zaljubljenika u tehniku. Vlasnici su Dean Franić, Damir Bajčić te članovi Uprave Igor Jurić i Darko Rakoš. Tvrde da su njihovi timovi stručnjaka spremni odgovoriti na najsloženije korisničke zahtjeve u servisnim intervencijama i isporuci rezervnih dijelova u roku od 24 sata. Čini se da su to shvatili i klijenti. Uostalom, Motorpoint je više od 60 posto prihoda ostvario u inozemstvu.

Izvoz je posebno zanimljiva stavka u poslovanju novih tvrtki. Predvodnici nove poduzetničke generacije, poput Infobipa i Rimac Automobila, usmjereni su na globalno tržište i u Hrvatskoj ostvaruju manji dio prihoda. Inače, sve hrvatske tvrtke od izvoza ostvaruju manje od petine prihoda (19,2 posto u 2019.) One osnovane 2018. još su izvozno inferiornije: izvoz je 2019. generirao samo 13,8 posto prihoda. Međutim, najbolji koje smo izdvojili na popis znatno su više orijentirani na izvoz, gdje su ostvarili gotovo trećinu prihoda – 31 posto.

Posebno smo izdvojili pet tvrtki koje su isključivo izvozno orijentirane i sav prihod ostvaruju od izvoza. To su tri zagrebačke:​ Human Resource Prodigy, Premium Marketing Services, Eteg elektro usluge, te dvije osnovane s deset kuna: AS gradnja iz Mokošice i Limiid iz Lepoglave.

U svakom slučaju, popis novih izvoznika trebao bi biti prava lektira za sve zaposlenike hrvatske izvozne banke, kad bi takva institucija postojala.

Kakva je perspektiva cijele poslovne 'generacije 2018.'? Zasigurno je tih 23.380 poduzetnika spremnije dočekalo pandemiju od svojih 27.318 kolega koji su ušli u biznis godinu poslije, ali posebno će biti zanimljivo pratiti razvoj tvrtki osnovanih 2020. Njih je bilo čak 18 posto manje nego 2019., ali poduzetnici koju su se odlučili na pokretanje novog biznisa u prvoj pandemijskoj godini morali su imati odličan poslovni plan. No postoji i pesimističnija (ili realnija) opcija. Poznato je da se u Hrvatskoj u poduzetništvo godinama ulazilo iz nužde. Možda je sada faza pokretanja posla – iz očaja. 

Kompletnu analizu trvtrki osnovanih 2018. s popisom sto onih na koje treba obratiti pozornost možete pronaći u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera

20. travanj 2024 12:45