Hrvatska
StoryEditor

Otpis potraživanja za energiju, besplatna cestarina i korona-potpore nastavljaju se i u travnju

25. Ožujak 2021.
Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila zaključak o produženju mjera potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i za mjesec travanj, a kako je istaknuto, za tu mjeru je do sada izdvojeno 10 milijardi kuna.

Vlada je zadužila Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) donijeti odluku za travanj o produženju mjere 'Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije'.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da je, s obzirom na izazovnu epidemiološku situaciju oko pandemije koronavirusa, odlučeno da će se i za travanj produžiti mjere za sve poduzetnike koji su pogođeni pandemijom.

- Možemo primijetiti da su trendovi na tržištu rada apsolutno pozitivni, sačuvana su radna mjesta i možemo reći da smo s ovim mjerama bitno utjecali na gospodarsko stanje u Hrvatskoj ali i oporavak u postpandemijsko vrijeme - ustvrdio je Aladrović.

U izjavi nakon sjednice Vlade rekao je da će nastavak potpornih mjera za travanj državu koštati između 500 i 550 milijuna kuna. Izvijestio je i da je za oko 200 kafića i restorana potpora ukinuta zbog nepoštivanja epidemioloških mjera te naglasio da su potporne mjere povezane s epidemiološkima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je pak na Vladi ustvrdio da se nastavlja s najuspješnijom mjerom u ovih godinu dana, za koju je do sada izdvojeno deset milijardi kuna, a odnosila se na oko 120 tisuća poslodavaca i 680 tisuća radnika.

Plenković: Pokazali smo kako je država stala iza privatnog sektora i radnika

Ta činjenica je omogućila da bi, prema procjenama HZZ-a i Ministarstva rada, do kraja ožujka trebali imati veći broj zaposlenih nego što je to bilo lanjskog ožujka, istaknuo je Plenković, dodajući i da prema podacima Ministarstva financija vrlo dobro idu i uplate za doprinose.

- Pokazali smo kako je država stala iza svojih građana, iza privatnog sektora, a iznad svega iza radnika i njihovih obitelji - poručio je Plenković.

Inače, navedeno je u zaključku Vlade, u 2021. godini za provedbu ove mjere osigurano je 2,3 milijarde kuna te se procjenjuje da će mjeru za travanj 2021. godine koristiti oko 30 tisuća poslodavaca za oko 120 tisuća radnika.

Otpis potraživanja za struju i plin na potresom pogođenim područjima

Vlada je usvojila i zaključak za travanj ove godine koji se odnosi na otpis potraživanja i naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije. Njime se, izvijestila je državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman, zadužuje Hrvatska elektroprivreda (HEP) da otpiše potraživanja nastala priključenjem zamjenskog objekta na elektroenergetsku mrežu, kao i drugih potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju.

Nadalje, Ministarstvo gospodarstva se zadužuje da za razdoblje travnja ove godine društvima E.ON Hrvatska i GEN - I nadoknadi potraživanja za isporučenu energiju u visini izdanih računa, a da društvu Gradska plinara Zagreb-Opskrba nadoknadi potraživanja za isporučeni plin krajnim kupcima.

Isto Ministarstvo je zaduženo da kupcima toplinske energije Cavallin, Plavi devet, Stambeni Puls, Drvni centar Glina, Komunalno gospodarstvo Pokupsko, Top-Terme, Stambeni servis-Poslovni centar, A.-V.-Sisak, VIN ele, Stambena zgrada I. K. Sakcinskog 19a Sisak, nadoknadi potraživanja za travanj isporučenu toplinsku energiju, navedeno je u Vladinom zaključku.

- Ukupni trošak procijenjen je na pet milijuna kuna, a potrebna sredstva osigurat će se preraspodjelom u okviru sredstava državnog proračuna - izvijestila je Mikuš Žigman.

I u travnju bez plaćanja cestarine na autocesti A11 Zagreb-Sisak

Usvojen je i zaključak o produženju korištenja autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine i za travanj ove godine, a kako je izvijestio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, za provedbu te odluke, odnosno njeno produženje, zadužuje se Uprava Hrvatskih autocesta. Naime, radi olakšanja prolaska hitnih službi, prijevoza pomoći i zbrinjavanja stanovništva pogođenog potresom na području Sisačko-moslavačke županije, Hrvatske autoceste prestale su naplaćivati cestarinu na autocesti A11 Zagreb-Sisak od 29.prosinca 2020. godine.

Butković je izvijestio da do sada nenaplaćena cestarina iznosi oko 6,8 milijuna, što predstavlja izravan doprinos stanovništvu i gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije.

24. travanj 2024 04:04