Hrvatska
StoryEditor

OVI indeks: Godina započinje snažnom potražnjom za radom

08. Veljača 2022.

Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks za siječanj pokazuje da se i dalje bilježi snažna potražnja za radom, budući da je u odnosu na siječanj prošle godine porastao za 91 posto, a u odnosu na siječanj 2020. i 2019. godine veći je za 27 i 28 posto, podatci su Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ).

– Nova godina počinje s dobrim vijestima s tržišta rada jer se, usprkos pandemijskim izazovima i visokom broju zaraženih, i dalje bilježi snažna potražnja za radom, što je u skladu s trendovima zadnjih mjeseci – navodi se u objavi na internet stranicama EIZ-a.

Naime, prema OVI indeksu iz siječnja 2022. godine potražnja za radom je za 91 posto veća u odnosu na siječanj 2021. godine. Ipak, treba imati na umu da je u siječnju prošle godine potražnja za radom bila potisnuta zbog ekonomskih i društvenih restrikcija uvedenih s ciljem suzbijanja pandemije, napominju analitičari EIZ-a.

– Kad se današnja potražnja usporedi s pretpandemijskim periodima, zaključujemo da je potražnja za radom za 27 i 28 posto viša no u siječnju 2020. i 2019. godine – podatci su EIZ-a. 

Ističu kako su najtraženija zanimanja u siječnju ove godine bila prodavač, kuhar, konobar, skladištar i knjigovođa, kako se na 45 posto oglasa za posao nudio ugovor na neodređeno, a na 46 posto ugovor na određeno.

– Oko 2,3 posto oglasa za posao spominjalo je mogućnost rada od kuće, što je više no zadnjih mjeseci, dok je 2,9 posto oglasa bilo usmjereno na umirovljenike, što je u skladu s trendovima potražnje za radom umirovljenika zadnjih mjeseci – zaključuje se u objavi EIZ-a. 

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

25. travanj 2024 11:13