Hrvatska
StoryEditor

Pametne tvornice preduvjet su za proizvodnju hrane konkurentne na svjetskom tržištu

11. Studeni 2021.
Combis DiscussIT

Utjecaj razvoja tehnologije na prehrambenu industriju bila je tema Combis DiscussIT, rasprave o tome kako nove tehnologije utječu na poboljšanje proizvodnje i finalni proizvod, te kako tvornice mogu postati pametnije, a hrana kvalitetnija. O tome su govorili Ivana Rendulić Jelušić, konzultantica za pametnu poljoprivredu, Mladen Pejković, stariji izvršni direktor za transformaciju i ICT u Atlantic grupi, Damir Bulić, član Uprave za financije Kraš Grupe i Goran Car, član Uprave i glavni direktor Combisa.

Složili su se kako je vrijeme za pametne tvornice i digitalnu preobrazbu industrije hrane da bi se podigla kvaliteta proizvoda, smanjio nepovoljan utjecaj na okoliš ili ostvarila konkurentnost na svjetskom tržištu.  

Goran Car istaknuo je kako svaka tvornica ima svoju viziju uspjeha i poruku koju šalje kupcima, no najveći potencijal rasta imat će one koje poslovanje učine tehnološki pametnim, odnosno budu dio industrije 4.0. 

- Današnja industrija ima mogućnost prikupljanja golemih količina podataka koji nikad nisu bili dostupni, te njihove analize i odlučivanja na temelju tih podataka. Odluku donosi onaj tko radi taj posao, ali ono što mi možemo učiniti je pomoći te podatke prikupiti, spremiti i analizirati. Počevši danas od sigurnih brzih mreža gdje možemo prenijeti podatak u bilo kojem obliku, krećući od 5G mreža…, to je ono u čemu možemo pomoći – izjavio je Car.  

Pejković je mišljenja da treba ravnomjerno razvijati tehnologiju specifičnu za određeni tip proizvodnje, konkretno u industriji prerade hrane kako bi hrana bila kvalitetnija, ekološkija i certificirana prema najvećim standardima proizvodnje radi globalne konkurentnosti. 

- Tehnološki razvoj vidimo kao jednu od glavnih komponenti povećavanja konkurentnosti kompanije pa tako provodimo grupni program digitalne transformacije istovremeno s jakim ulaganjima u modernizaciju odnosno povećanje kapaciteta proizvodnih pogona. Optimizacija poslovnih procesa u sprezi s tehnološkim promjenama na strani IT poslovnih sustava, napredna analitika, robotika i automatika, korištenje potencijala hibridnog oblaka, nove funkcije proizvodnih linija za nove kategorije proizvoda te smanjenje ekološkog otiska kompanije su nam područja u fokusu – kaže Pejković.  

O promjeni načina proizvodnje prehrambenih proizvoda govorio je Bulić navodeći da primjer prijašnjih strojeva u konditorskoj industriji koji nisu bili toliko automatizirani pa je kvaliteta proizvoda ovisila o ljudima koji su radili na njima. 

- Automatizacija je zastupljenija posljednjih godina, traže se fleksibilni i konkurentniji strojevi koji mogu izbacivati proizvode s dodanom vrijednošću. U budućnosti će digitalizacija proizvodnih procesa biti preduvjet za konkurentnost na svjetskom tržištu – naglasio je Bulić.  

Prema riječima Rendulić Jelušić, tehnologija ne može potpuno preuzeti kontrolu u poljoprivredi jer je to proizvodnja pod vedrim nebom i nemoguće je isprogramirati bilo kakav stroj koji može prepoznati sve faktore koji mogu utjecati. 

- Korak prije pametnih tvornica je pametna poljoprivreda koja omogućuje da u proizvodnji hrane donosimo odluke temeljene na prikupljenim podacima uz pomoć novih dostupnih tehnologija, a s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i održivosti poljoprivredne proizvodnje – mišljenja je Rendulić Jelušić ističući da hrvatski poljoprivrednici, posebno manji, nisu još spremni za primjenu novih tehnologija.

- Podatci su dostupni, ali poljoprivrednici, kao ni neke tvrtke, nemaju kapacitete za njihovu analizu i primjenu. Cijeli proces tehnologizacije ne može pasti samo na teret poljoprivrednika i prerađivača jer oni to sami ne mogu iznijeti, potrebna je velika i šira mreža svih aktera – kaže Rendulić Jelušić. 

Među temama panela bili su i pametna platforma ComEnergy i cyber sigurnost o kojima Combis educira širu javnost kroz niz kampanja i medijskih tekstova.

25. travanj 2024 03:30