Hrvatska
StoryEditor

Peruško najavio prodaju svega što nije ‘core biznis‘ Fortenova grupe

09. Prosinac 2019.

Fortenova grupa će se u sljedećoj godini fokusirati samo na svoj core biznis, sve ostalo što nije dio toga bit će na tržištu, ponovno je najavio Fabris Peruško, predsjednik Uprave Fortenova Grupe, na panelu Kuda plovi hrvatski gospodarski brod koji se održava u HNB-u.

- To znači da ćemo se fokusirati na retail, proizvodnju hrane kroz Jamnicu i Sarajevski kiseljak, Ledo i Frikom, Pik Vrbovec i Dijamant, kao i kroz našu poljoprivrednu proizvodnju, rekao je Peruško.

Što se retaila tiče najavio je nove projekte kojima će se približiti novim navikama potrošača, a jedan od njih je novi naglasak na Konzum Klik.

- Brexit će imati utjecaja na sve žitelje EU, pa tako i na hrvatski turizam. Mislim da za naš turizam to znači da će gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva birati cjenovno prihvatljiviji smještaj, a što se uvođenja eura tiče, mislim da to neće utjecati na naš turizam - rekao je Veljko Ostojić, direkor Hrvatske udruge turizma.

No, istodobno je u ovoj godini rentabilnost vodećih turističkih kompanija pala za visokih 10 posto zbog velikog rasta troškova, ponajviše plaća.

Davor Tremac, direktor Ubera Hrvatska, rekao je kako je ta platforma četiri godine prisutna u Hrvatskoj. Ekonomija dijeljenja nije pri kraju, mislim da će se širiti. Nedavno su lansirali svoje e-bicikle, a ulaze i u prijevoz tereta.

- I mi se širimo na druge sektore, zašto druge industrije ne bi smanjile potrebu za imovinom i dijelile svoje usluge - zapitao se Tremac i naveo da razvijajuni svoja autonomna vozila, ali i druge modele vozila s vozačima.

Cijena nafte je ne ovisi o ponudi i potražnji, već o politici, a o tome ovisi i poslovanje Ine, rekao je Niko Dalić, član Uprave Ine, dodavši kako ta kompanija ide u rekonstrukciju rafinerije u Rijeci s novim tehnološkim iskorakom. 

- 2023. riječka će rafinerija biti jedna od najmodernijih u Europi. Ide se i u transformaciju Siska, gdje će biti moderno logističko središte i svojevrsna georafinerija za maziva - kaže Dalić te najavio i ulazak u industriji ću vodika, oko čega već traju pregovori s nekim gradovima kako bi javni prijevoz prešao na taj energent.

21. travanj 2024 08:00