Hrvatska
StoryEditor

Pervanovo preuzelo Spačvu

01. Lipanj 2021.
Darko Pervan

Pervanovo, tvrtka u vlasništvu Pervanovo Investa Darka Pervana, preuzela je 98,6 posto dionica vinkovačke Spačve i na Zagrebačkoj burzi objavila ponudu za preuzimanje preostalih dionica.

Najveći broj dionica Spačve Pervanovo, tvrtka hrvatskog poduzetnika iz Švedske, preuzela je od private equity fonda Quaestus Borislava Škegre, koji je dosad držao većinski udio od 75,8 posto u Spačvi, temeljem danas potpisanog ugovora o kupoprodaji dionica čime je nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje.

Pervanovo je i od Hrvatske poštanske banke kupilo dodatnih milijun dionica Spačve koje čine 18,9 posto temeljnog kapitala te od alternativnog investicijskog fonda MWM 1 još 206.681 dionicu Spačve što čini 3,9 posto temeljnog kapitala.

Sveukupno, Pervanovo je sada imatelj 5.206.681 redovnih dionice Spačve s pravom glasa koje čine 98,6 posto temeljnog kapitala vinkovačke drvne industrije.

Najave o tome da bi Pervanovo moglo preuzeti Spačvu poznate su od ranije. Polovicom listopada prošle godine Drvna industrija Spačva zaprimila je dopis fonda Quaestus Private Equity kapital II, u kojem se navodi da je ovo zadnja godina sudjelovanja fonda te da su poduzete radnje oko izlaska iz vlasništva i prodaje Spačvinih dionica.

Interes 'kralja laminata' Darka Pervana, koji je u Hrvatskoj vlasnik i tvrtke Bjelin, koja je nastala nakon što je preuzeo Tehno drvo s pogonima u Bjelovaru i Ogulinu, gdje je imao i velike investicije, te Tvornicu furnira Otok u Hrvatskoj, potvrdio je tada je predsjednik Uprave tvrtke Bjelin Stjepan Vojnić, no s rezervom. Dileme su bile kako uklopiti proizvodni program Spačve u njihov proizvodni program i poslovanje, a kao Spačvina najveća prednost isticala se kvalitetna sirovinska baza, odnosno njezin ugovor s Hrvatskim šumama.

18. travanj 2024 20:08