30. srpanj 2021.

Petrokemija s 50 milijuna kuna dobiti bilježi značajan pad

Petrokemija tvornica

   

Nadzorni odbor Petrokemije d.d. je objavio da je rezultate poslovanja u u prvom polugodištu 2021. godine. U priopćenju avode da su u navedem razdoblju ostvarili neto dobit u iznosu od 50 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine neto dobit iznosila 238 milijuna kuna. Uspoređujući rezultate bez jednokratnih stavki neto dobit za prvih šest mjeseci 2021. iznosi 102 milijuna kuna, u usporedbi s neto dobiti od 251 milijun kuna u prvom polugodištu 2020. godine.  

Komentirajući rezultate predsjednik Uprave Petrokemije d.d. Davor Žmegač istaknuo je kako je rezultat kompanije u prvom polugodištu 2021. bio pod značajnim utjecajem visokih cijena prirodnog plina i snažnog rasta naknada za CO2 te nižih prodajnih količina. Niže prodajne količine posljedica su zastoja proizvodnje zbog planiranog remonta početkom godine i utjecaja potresa.

- Negativni utjecaji djelomično su ublaženi većim prodajnim cijenama te mjerama optimizacije poslovanja, a posebno optimizacije upravljanja rizicima vezanim uz naknade za CO2 jedinice - zaključio je Žmegač.