Hrvatska
StoryEditor

Petrol kupio Čermakov Crodux

15. Siječanj 2021.

Slovenska naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski maloprodajni lanac Crodux, dosad u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka. Informacija je objavljena na Ljubljanskoj burzi, a u Petrolovu se priopćenju navodi da će nakon preuzimanja Croduxove 91 benzinske postaje slovenska kompanija imati više od 200 prodajnih mjesta u Hrvatskoj te će svoj tržišni udjel na hrvatskom tržištu naftnih derivata povećati na oko 23 posto. Uz benzinske postaje, Petrol je preuzeo i ostatak Croduxova poslovanja - skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru.

Crodux zapošljava 1150 radnika, a 2019. godinu završio je s poslovnim prihodima od 5,6 milijardi kuna i neto dobiti od 142 milijuna kuna. Iako službeno vrijednost transakcije nije objavljena, iz neslužbenih izvora Jutarnji list doznaje kako se radi o iznosu većem od 200 milijuna eura.

Ivan Čermak postao je vlasnik Croduxa 2013., kada je otkupio hrvatski maloprodajni naftni biznis austrijskog OMV-a. Cijena te transakcije tada također nije bila objavljena, ali se u stručnim krugovima spekuliralo s iznosom između 110 i 120 milijuna eura, pa se može pretpostaviti da Čermak iz naftnog biznisa izlazi sa značajnim profitom.

Podsjećamo, početkom lipnja Ivan Čermak je ekskluzivno za Lider rekao da je vrijeme da se posao prepusti mlađima.

Predsjednik Uprave Croduxa Ivan Čermak od 1. lipnja 2020. više nije na čelu te tvrtke, ali ipak ostaje i dalje uz nju, kako je ekskluzivno rekao za Lider.

- Imam 71 godinu, vrijeme je da se povučem iz operativnih poslova i prepustim upravljanje tvrtke mlađima. Ja i dalje ostajem aktivan kada je riječ o strateškim planovima kompanije, bit ću u toku svega, a to znači da ću uvijek raditi. Ipak, mislim da je vrijeme da se odmorim od svakodnevnih aktivnosti, što znači da odlazim u nekakvu 'polumirovinu' – zaključio je šaljivim tonom Čermak.

Podsjetimo, Vlasnik tvrtke CRODUX DERIVATI DVA Ivan Čermak povukao se s prvim danom lipnja s pozicije predsjednika Uprave, koju je prepustio dosadašnjoj članici Uprave Dragi Antić. Nova predsjednica Uprave dugogodišnja je najbliža suradnica Ivana Čermaka. Bila je članica Uprave CRODUX PLINA od 2012. do 2014., a u Upravi matične tvrtke je od 2013. Sudjeluje i u upravljanju DISTENTUSOM i CRODUX INŽENJERINGOM, a nakon Čermakova preuzimanja TANKERKOMERCA postavljena je na čelo NO-a zadarske tvrtke.

18. travanj 2024 00:52