Hrvatska
StoryEditor

PIP proslavio 30 godina i donirao 15.000 kuna pčelarskim projektima

12. Prosinac 2019.
Ivan Bračić

Predstavljanjem dosadašnjih 30 godina poslovanja tvrtke PIP u njenom sjedištu u Pisarovini, koje je za uzvanike pčelare održao njen osnivač i inovator Ivan Bračić, započela je dodjela donacija u ukupnoj vrijednosti od 15 tisuća kuna koje je PIP povodom svog jubileja namijenio projektima vezanim za promociju pčelarstva i pčelinjih proizvoda.

PIP ovim donacijama želi potaknuti projekte biotehnološkog, obrazovnog i kulturološkog značaja vezane za promociju pčelarstva, pčela i pčelinjih proizvoda, s naglaskom na inovacije u pčelarstvu, razvoju novih proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda, obrazovanju mladih pčelara, te promociji pčelinjih proizvoda - meda, matične mliječi, peludi, propolisa i pčelinjeg voska.  

Osnivač PIP-a Ivan Bračić dobitnik je više nagrada i vlasnik više patenata za koje je PIP nagrađen s više nagrada i priznanja na domaćim i inozemnim izložbama inovacija, a direktor PIP-a, koji je u greenfield investiciju u Pisarovinu preseljen prije sedam godina, njegov je sin Domagoj Bračić.

Dobitnik PIP-ove donacije u vrijednosti 7500 kuna je Pčelarska udruga Sibinj za projekt 'Upoznajte svijet pčela' u ime koje je ček od Domagoja Bračića preuzeo Krešimir Lesar. U ime udruge za promicanje zdravog života i duhovni razvoj AUM iz Slatine donaciju od 2500 kuna za projekt 'Medene STEM radionice' preuzela je Snježana Dupan-Lovrić. Ravnateljica Osnovne škole Čakovec Nataša Hajdinjak preuzela je donaciju od 2500 kuna za projekt 'Medeni mjesec', a donaciju je dobila i Srednja poljoprivredna i veterinarska škola iz Osijeka.

Ivan Bračić, koji se sam nazvao 'okorjelim pčelarom', uručio je posebna priznanja pčelarima Željku Hundriću, kao i Stjepanu Vukoviću, koji je u ime Pčelarskog društva Zagreb kazao da, osim što je tvrtka PIP članica toga društva, 'ima neka tajna veza' između PIP-a i obitelji Bračić s pčelarima, te predao Bračiću pčelarski kalendar i dvije stručne knjige vezane uz pčelarstvo i poznavanje medonosnih vrsta i njihovih lokacija. Bez toga bi, kazao je Bračić, uzaludno bilo putovanje s košnicama i pčelama na pašu diljem Hrvatske. Poklon bon od 2000 kuna dobio je za dugogodišnju suradnju i pčelar Vlado Cikač iz Bednje, Ivan Domijan iz Bjelovara, te Ante Kunčić iz Splita.

Posebno priznanje uručeno je profesoru Matiji Bučaru iz Petrinje za doprinos razvoju pčelarstva u Repulici Hrvatskoj, kojem je Ivan Bračić predao i umanjenju kopiju skulpture 'Zahvala pčeli' koju je izradio akademski kipar Vlade Radas, koja krasi prostor ispred objekta PIP-a. Zahvaljujući na primljenim priznanjima, Bučar je kazao da je u tri desetljeća poznavanja i suradnje s obitelji Bračić spoznao da je odanost pčelarstvu dio životne filozofije Bračića, bilo i ostalo do danas, i stalno se razvijalo zahvaljujući inovativnosti, a koje se danas prometnulo u uzoran primjer 'socijalnog poduzetništva'. Kao profesor, Bučar je istaknuo i doprinos Bračića u razvoju 'učeničkog zadrugarstva' u kojem je danas umreženo 500-tinjak škola, koje su vježbališta i učilištva za poduzetništvo i inovativnost u obrazovnom sustavu.

Ivana Tlak Gajger, profesorica za patologiju riba i pčela na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, članica povjerenstva za odabir projekata za dodjelu PIP-ove donacije, kazala je da se prema određenim parametrima bodovalo svih 13 zaprimljenih projekata. Njoj su osobno bili najdraži projekti koji se vežu uz edukaciju i promociju pčelarstva u oprašivanju, a ne toliko u samoj djelatnosti proizvodnje meda i ostalih pčelarskih proizvoda.

- Izrazito je velika uloga pčela kao oprašivača u očuvanju bioraznolikosti, a s time se treba kvalitetno educirati sve generacije, od djece vrtićke dobi, i dalje kroz sve stupnjeve edukacije cjelokupnog stanovništva. Važnost pčela, i zdravlje njihovih zajednica, neusporedivo je značajnija od onoga što ljudi proizvedu na bazi pčelinjih proizvoda. Edukacijom moramo otkloniti i onu prvu bojazan od pčela, da je njihov ubod bolan, a da se shvati koliko je velika njihova uloga u očuvanju mnogih biljnih vrsta, pa i životinjskih, a u tom kontekstu treba shvatiti i velik značaj slobodno živućih kukaca kao što su bumbari, solitarne pčele, kao i njihovu ugroženost sve većim zagađenjem prirode - kazala je Ivana Tlak Gajger.

16. travanj 2024 15:57