Hrvatska
StoryEditor

Planirate li otvoriti radna mjesta za AI programere, kandidate ovog tečaja držite na oku

30. Ožujak 2021.
Stefani Majić, polaznica tečaja

U Lipiku je u utorak predstavljeno 22 polaznika edukacije za programera umjetne inteligencije koji će znanja o toj veoma popularnoj tehnologiji stjecati u AI Centru Lipik. Za taj program prekvalifikacije koji je nastao na inicijativu Lipičke razvojne agencije LIRA, a odvija se u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom rada, prijavilo se čak 238 kandidata.

Dvadesetak polaznika, nezaposlenih osoba, šest mjeseci će boraviti u Lipiku gdje će puno radno vrijeme, odnosno tisuću sati provesti u teorijskoj i praktičnoj nastavi kako bi se prekvalificirali u programere umjetne inteligencije. U sklopu programa radit će i na vlastitim projektima uz pomoć profesora iz različitih područja umjetne inteligencije, strojnog i dubokog učenja te znanosti o podacima. Proizvod na čijem će razvoju raditi na kraju osposobljavanja će i predstaviti te konkurirati za financijske nagrade.

- Naš program privukao je interes polaznika iz cijele Hrvatske, ali jednako tako svoj interes pokazuju i domaće AI tvrtke koje su postigle globalni uspjeh i aktivno zapošljavaju talente osposobljene u području umjetne inteligencije. Ovoj prvoj generaciji polaznika omogućit ćemo stjecanje najtraženijih znanja i vještina, a nakon završenog programa mogu birati hoće li svoj put nastaviti u jednoj od domaćih tehnoloških kompanija ili će se odvažiti na pokretanje vlastitog startupa u čemu ćemo im također pružiti podršku kroz naš poduzetnički inkubator - izjavio je Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne agencije LIRA i idejni začetnik projekta AI Centre Lipik.

image
Dejan Iličić
foto

AI centar u Lipiku član je udruge CroAI koja kroz kulturu dijaloga okuplja AI poduzetnike, akademske i istraživačke institucije, vrhunske stručnjake te AI entuzijaste. Glavni tajnik udruge CroAI Jan Štedul naglasio je da uspjeh hrvatskih AI startupa u svijetu dokazuje da se na globalnom tržištu prepoznaje vrijednost hrvatskih proizvoda i rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji koja je postala je relevantna tema u Hrvatskoj.

image
Jan Štedul
foto

Na prijemnom ispitu korišten je i internetski tečaj Elements of AI na koji se upisalo više od 20 tisuća Hrvata. - Tečaj Elements of AI prepoznali smo kao izuzetno kvalitetan alat kojeg smo ugradili u dio prijemnog ispita za kandidate uz još jedan zahtjevniji pisani ispit te usmeni intervju. Kandidati koji su već došli s diplomom tečaja Elements of AI imali su svojevrsnu prednost jer im je ta diploma osigurala 10 od ukupnih 60 bodova na testiranju - rekao je Hrvoje Kukina, voditelj edukacije u AI Centru Lipik.

image
Hrvoje Kukina
foto

Projekt nije samo prilika za bolju zapošljivost polaznika, već i da Lipik postane prepoznatljiv po usmjerenosti na nove tehnologije kao što je umjetna inteligencija. 

- Lipik je drugi najuspješniji grad u Hrvatskoj po povučenim EU sredstvima. Kontinuirani i predani rad djelatnika Gradske uprave te Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. dovodi nas u priliku da istovremeno obnavljamo našu bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, ali i da ulažemo u bolje sutra. Projektom AI centra uvodimo Lipik u budućnost i stavljamo ga u središte zbivanja oko uzbudljivih novih tehnologija kao što je umjetna inteligencija - istaknuo je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika u kojem će idućih pola godine boraviti polaznici iz Dubrovnika, Opuzena, Požege, Slatine, Zagreba, Rijeke, Osijeka, Pakraca, Lipika, Slavonskog Broda, Virovitice, Bjelovara i Koprivnice.

image
Vinko Kasana
foto

Svim polaznicima HZZ će osigurati mjesečnu novčanu naknadu u visini minimalne hrvatske plaće i putni troškovi, a onima čije je prebivalište udaljeno od Lipika u pronalasku smještaja pomoći će djelatnici Centra umjetne inteligencije Lipik. Neki su polaznici već i prije no što je počeo tečaj počeli razmišljati o tome da se trajno nastane u Lipiku.

- Jako mi se sviđa gradić i što ima malo ljudi. Ljudi su stvarno srdačni - neki dan sam tražila pekaru i jedna gospođa me odmah pitala trebam li pomoć. Ima puno zelenila. Čak sam počela razmišljati da bi mogla doći živjeti u ovome kraju - priznala je Stefani Majić, polaznica tečaja iz Virovitice koja je nedavno završila studij programskog inženjerstva, ali zbog korone nije uspjela pronaći posao.

image
Stefani Majić, polaznica tečaja
foto

- Tražila sam priliku koja bi me mogla usmjeriti i specijalizirati za neko područje. Vidjela sam tečaj i pomislila da bi ovo moglo biti nešto dobro. Nisam imala novaca za platiti tečaj jer je bilo teško naći posao zbog korone, zato je super što je tečaj besplatan - dodala je Majić.

25. travanj 2024 11:51