30. listopad 2019.

Plenković najavio hrvatske prioritete za vrijeme predsjedanja Europskom unijom

Andrej Plenković   

Europa koja se razvija, koja povezuje, štiti i Europa koja je utjecajna na globalnoj razini - četiri su krovna područja hrvatskog predsjedanja EU-om u prvom polugodištu iduće godine, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković na konferenciji održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).

- Hrvatska će u prvih šest mjeseci iduće godine biti "kormilar zajedničkog projekta u daljnjoj izgradnji snažne Europe u svijetu punom izazova, naglasio je premijer.

- Europa koja raste i koja se razvija, Europa koja spaja, ekonomski, energetski i infrastrukturno, Europa koja šiti i Europa koja je utjecajna na globalnom planu, bit će četiri krovna područja našeg predsjedanja, rekao je Plenković.

- EU je drugo svjetsko gospodarstvo koje čini petinu svjetskog BDP-a, rekao je premijer, ali i upozorio da su u vremenu velikih tehnoloških, geopolitičkih i demografskih promjena njezino gospodarstvo i tržište rada suočeni sa sve većom konkurencijom, osobito iz Kine i SAD-a.

Odgovor na to je snažnija Europa koja se razvija i raste na uravnoteženi i uključiv način, tvrdi premijer.

- To pretpostavlja produbljivanje našeg jedinstvenog tržišta, poticanje digitalizacije poslovanja i ulaganja u inovacije i istraživanje kako bismo bili još konkurentniji, kazao je.

Istaknuo je da je istovremeno nužno smanjivati još uvijek velike razvojne razlike, kako bi bi sve članice Unije gospodarski bile što snažnije.

Za otprilike dva mjeseca, hrvatskoj državnoj upravi slijedi najveći posao u povijesti. To nisu izbori, to je predsjedanje Europskom unijom, najveći ispit stručnosti koji će pokazati jesmo li kadrovski i lobistički kompetentni i ravnopravni ostalim europskim zemljama.

Kako bismo se uvjerili u to postoji li neki jedinstveni stav oko ovih vrlo važnih pitanja za budućnost naše države, poslali smo individualne upite i Vladi i svim ministarstvima o tome kako u njihovim resorima teku pripreme za predsjedanjem radnim tijelima Vijeća EU i koje teme smatraju našim strateškim interesom. U tiskanom broju Lidera možete pročitati cijeli tekst, a na našem webu od idućeg tjedna njihove cjelovite odgovore o kadrovskim i strateškim pitanjima.

---Plenković smatra da je bitno voditi brigu o izgradnji zadovoljnijeg i vitalnijeg društva, vodeći računa o potrebama svih generacija. Dodao je da je potrebno raditi na razvijanju gospodarstva koje je ekološki održivije kako bi se uspješno provela tranzicija na niskougljično i kružno gospodarstvo.

- Time ćemo, istaknuo je, pridonijeti boljoj zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena.

Povezivanje i zaštita

Premijer je naglasio da iskorištavanje punog potencijala infrastrukturnih i ljudskih mogućnosti ovisi o umreženosti i poveznosti gospodarstva.

- Stoga nam treba Europa koja povezuje, rekao je Plenković i upozorio da njezinu konkurentnost sputavaju razlike koje postoje unutar EU-a u kvaliteti infrastrukture, pokrivenosti prometnim, energetskim, telekomunikacijskim i digitalnim mrežama.

- Zato je potrebno dodatno razvijati prometnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu i povezanost, ocjenjuje Plenković.

Istaknuo je i da sigurnost građana najvažnija.

- Zalagat ćemo se za Europu koja štiti svoje građane uz istodobno poštovanje i zaštitu vladavine prava, rekao je šef vlade.

Plenković je poručio da će tijekom predsjedanja Hrvatska pridavati veliku važnost unutarnjoj sigurnosti i zalagati se za tješnju suradnju članica u borbi protiv organiziranog kriminala, pranja novca i financiranja terorizma.

Smatra da je važno povezati sve informacijske sustave na području unutarnjih poslova i pravosuđa te da je potrebno provoditi održivu migracijsku politiku koja podrazumijeva zaštitu vanjskih granica EU-a.

Zajedništvo odgovor na izazove

Govoreći o Europskoj uniji i njezinom utjecaju na globalnom planu, Plenković je rekao da se Hrvatska i ostale članice Unije najbolje mogu nositi s izazovima 21. stoljeća putem europskog zajedništva.

- EU ulogu globalnog čimbenika može učvrstiti samo daljnjim razvojem sposobnosti i instrumenata za zajedničko djelovanje u suočavanju s izazovima poput terorizma, trgovinskih ratova ili migracija, rekao je Plenković.

Europa mora imati "predvodničku ulogu" u svom susjedstvu i svijetu, naglasio je. 

- Želimo da Unija zadrži položaj vodećeg međunarodnog čimbenika, poebice što se tiče vodstva u borbi protiv klimatskih promjena, promicanju učinkovitog globalnog upravljanja, zaštiti ljudskih prava te jačanju multilateralnog trgovinskog okvira, kazao je Premijer.

Naglasio je i odgovornost EU-a prema zemljama jugoistočne Europe i kazao da će se Hrvatska tijekom predsjedanja zalagati za europsku perspektivu zemalja regije i djelotvornu politiku proširenja te podsjetio da će Zagreb sljedećeg svibnja biti domaćin samita EU-a i država zapadnog Balkana.