Hrvatska
StoryEditor

Plenković o rebalansu proračuna: Ukupni prihodi se smanjuju, zadržavaju se planirani rashodi

07. Svibanj 2020.
Zdravko Marić i Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Marić: Prihodi manji za 23,2 milijarde kuna, rashodi ostaju isti

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak uoči sjednice Vlade da će proračunski prihodi u rebalansu biti smanjeni za 23,2 milijarde kuna, dok će rashodi ostati isti. Vlada je, kako je rekao, bila izložena neplaniranim troškovima vezanim uz zdravstveni sustav i pomoć gospodarstvu za očuvanje radnih mjesta, zbog pandemije koronavirusa i to je glavni razlog rebalansa. Zbog zastoja gospodarstva, rekao je Marić, pali su i prihodi od poreza i doprinosa, pa i najizdašnijeg prihoda, PDV-a.

Plenković: Najvažnije je zadržavanje planiranih rashoda

Ukupni prihodi državnog proračuna u rebalansu smanjuju se za 23,2 milijarde kuna i iznosit će 122 milijarde kuna, dok ukupni rashodi ostaju na prvotno planiranih 147,3 milijarde kuna, rekao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, istaknuvši da je najvažnije zadržavanje razine planiranih rashoda.

Ukupni proračunski prihodi u 2020. godini originalno su u proračunu planirani u iznosu nešto većem od 145 milijardi kuna, a rashodi nešto više od 147 milijardi kuna.

 

Premijer Plenković rekao je u uvodu sjednice da se rebalans donosi zbog 'neobičnih okolnosti' koje nitko nije želio te je rebalans nužan kako bi se osiguralo financiranje države. Najvažnijim je označio zadržavanje rashoda na planiranih 147,3 milijarde kuna te najavio aktivnosti na financijskim tržištima kako bi se zatvorio manjak prihoda. 

Zahvalio je ministrima na uštedama te rekao kako razumije da to nije bilo lako, no istaknuo kako sljedećih mjeseci treba biti 'čvrst', kako bi se lakše krenulo u snažni oporavak. Naglasio je da je dobra okolnost to što je Hrvatska ušla u aktualnu krizu znatno pripremljenija nego u globalnu krizu 2008. godine.

Spomenuo je i proljetne ekonomske prognoze Europske komisije, koje su za Hrvatsku optimističnije nego Vladine te istaknuo da će to svakako reputacijski pomoći Hrvatskoj, koja će, kako je rekao, sigurno biti gledana kroz povoljniju optiku u odnosu na moguće povećanje kamatnih stopa.

Marić: Sindikatima predloženo suspendiranje prava, ne tiču se smanjenja plaća

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da su predstavnici Vlade sindikatima javnih i državnih službi predložili suspenziju predhodno dogovorenih prava koja još radnici nisu konzumirali, a ne tiču se smanjenja plaća.

- Ono što još nije konzumirano je stavljeno na stol da se suspendira i stavi van snage, isto kao i neka materijalna prava. S obzirom na sve okolnosti i situaciju u proračunu, mi smatramo da je pravi značajan doprinos da balansiramo između svih nerijetko nepomirljivih ciljeva, s jedne strane zdravstva, potreba proračuna i ekonomije - rekao je novinarima ministar Marić uoči sjednice Vlade i dodao da je njegov osobni dojam bio da su sindikati sastanak pokušali dodatno izdramatizirati.

Nije bilo predloženo smanjivanje plaća

- Nije bilo predloženo smanjivanje plaća. Mi smo imali najveći štrajk do sada i on je rezultiralo nečime, ali su na neki način ugovorena neka dodatna povećanja. Dobar dio tih povećanja, bilo osnovice ili koeficijenata, je već konzumiran - objasnio je Marić i poručio sindikatima da nastave pregovarati s Vladom, ali da i ona mora početi donositi odluke.

- Što se nas tiče, mi ćemo sjesti i dalje razgovarati i elaborirati sve brojke do u detalje. Mislim da smo pokazali sa svim mjerama da nastavljamo s fiskalnom politikom da rashode držimo pod kontrolom - rekao je.

Marić je ustvrdio da je Vlada vrlo jasno pokazala i izrijekom rekla da se odgovorno odnosi s novcem poreznih obveznika, ne zanemaruje ulogu državnih službenika. Preko 20 posto su porasle plaće svih državnih i javnih službenika u mandatu ove Vlade, istaknuo je. Naglasio je kako je mnogima jasno da ni 'tajming' prošlog štrajka obrazovnih radnika nije bio slučajno odabran pred početak izborne godine, ali da svatko ima legitimno pravo pokrenuti svoje aktivnosti.

Krizu jedino možemo iznjedriti ako postupamo skupa, bez figa u džepu

- Ovu krizu jedino možemo iznjedriti ako svi skupa postupamo bez fora i figa u džepu. Kada govorimo o tim silnim milijardama, nakon četiri godine smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u, on se vraća na razinu početka mandata. Jako je važno koliko će brzo Hrvatska krenuti putem oporavka i kada ćemo dosegnuti tu razinu - poručio je Marić i napomenuo kako je za prošle krize državi za oporavak trebalo 10 godina, šest godina je padala, još četiri godine da bi 2019. dosegnula razinu BDP-a iz 2008. godine.

15. travanj 2024 03:14