Hrvatska
StoryEditor

Plenković: Obnova Sisačko-moslavačke županije vjerojatno prema postojećem Zakonu

31. Prosinac 2020.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će se obnova Sisačko-moslavačke županije najvjerojatnije uklopiti u postojeći  Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Premijer je nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura na pitanje novinara istaknuo kako je Zakon o obnovi koji je donesen za obnovu Zagreba jako dobra podloga.

- Koliko sada shvaćam, što se tiče struke unutar Ministarstva graditeljstva, skloniji su da proširimo opseg ovoga zakona na Sisačko-moslavačku županiju. Mislim da je zakon stvarno dobar -  poručio je Plenković.

Smatra da je koncept obnove 60-20-20, gdje 60 posto financira država, 20 posto lokalne zajednice, a 20 posto vlasnici, odličan.

Ministru graditeljstva Darku Horvatu, njegovim stručnjacima i službama dao je do ponedjeljka da promisle i vide koje je rješenje najbolje - proširenje opsega primjene postojećeg zakona ili novi zakon.

Proširenje Zakona o obnovi je brza izmjena koja se može riješiti prvi ili drugi dan rada Sabora, i nakon toga krenuti u primjenu, dodao je Plenković.

Podsjetio je da su u dobroj namjeri i u duhu stvaranja što šireg političkog konsenzusa o bitnim pitanjima, upravo na tom Zakonu pokazali najveću otvorenost. 

- Ne znam je li ikad toliko amandmana koji su predlagali drugi klubovi bilo prihvaćeno i to sam rekao odmah u Saboru i tako je bilo. Prema tome, ne vidim da ćemo tu imati nekih velikih prijepora - rekao je Plenković.

Plenković: HDZ donira milijun kuna za potresom pogođeno područje

Plenković je najavio je da će HDZ danas održati sastanak na kojemu će donijeti odluku o donaciji milijun kuna za potresom pogođeno područje Sisačko-moslavačke županije.

Uskoro je sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Stranka će danas donirati milijun kuna za štete od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, rekao je Plenković. 

Dodao je da će podatak o dosad uplaćenim sredstvima za obnovu biti poznat za nekoliko sati, kada će se znati koliko je sredstava doznačeno Državnoj riznici.

- Zahvaljujem svima koji uplaćuju, vidim da je velik interes od fizičkih do pravnih  osoba, Hrvata iz inozemstva i drugih zemalja koje su se uključile. To je velika solidarnost na djelu -  istaknuo je.

Na potresom pogođenom području sve službe su angažirane na terenu, civilna zaštita, vojska, policija, HGSS, ministarstva, lokalna uprava. Nema tijela koje nije angažirano, dodao je.

Kao primjer naveo je da su pacijente bolnice u Sisku, osim njih 50-ak, svi prevezeni u zagrebačke bolnice. Iz bolnice u Petrinji evakuirani su istoga dana.

- Svi koji žele alternativni smještaj mogu ga dobiti. Danas dolaze kućice i kontejneri iz drugih zemalja. Radi se sve što se može i lijepo je vidjeti ovu veliku potporu diljem Hrvatske - rekao je premijer.

Poručio je i da će o obnovi stare jezgre Petrinje, gdje je velik dio zgrada dobio crvenu oznaku, odlučivat će stručnjaci,te  istaknuo da je najvažnija sigurnost.

19. travanj 2024 05:23