Hrvatska
StoryEditor

Plenković: očekujemo ulazak u eurozonu početkom 2023.

25. Lipanj 2021.
Andrej Plenković

Hrvatska očekuje da će postati članicom eurozone početkom 2023. godine i do tada namjerava ispuniti sve potrebne kriterije, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

U Bruxellesu je u petak drugi dan samita europskih čelnika, a u okviru toga održat će se i samit eurozone u inkluzivnom formatu.

- To je prigoda da još jednom iskažem spremnost za ispunjenje svih kriterija i da nakon što smo prošle godine ušli u Europski tečajni mehanizam (ERM II) ispunimo akcijski plan i stvorimo preduvjete da tijekom 2023. godine Hrvatska postane članica eurozone -  izjavio je Plenković.

Dodao je da će na na samitu eurozone iznijeti kalendar koji Hrvatska očekuje u pogledu ulaska u područje zajedničke valute “s obzirom na sva postignuća koja s ostvarena u provedbi strategije za uvođenje eura od 2018. do danas”.

Čelnici država članica u petak su, drugi dan samita započeli raspravom o gospodarskom oporavku od posljedica pandemije koronavirusa.

Premijer Plenković je rekao kako očekuje da Europska komisija odobri hrvatski nacionalni plan za oporavak i otpornost tijekom sljedećeg mjeseca, nakon čega bi u posjet Zagrebu došla predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kako bi osobno uručila zeleno svjetlo Komisije za taj plan težak 6,3 milijarde bespovratnih sredstava.

18. travanj 2024 21:26