Hrvatska
StoryEditor

Od petka nema nastave u Istarskoj županiji, WHO proglasio pandemiju, 19 zaraženih u Hrvatskoj 

11. Ožujak 2020.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

 U Istarskoj županiji od petka će biti obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama te visokim učilištima radi koronavirusa, objavio je u srijedu navečer predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka s članovima Nacionalnog stožere civilne zaštite u Vladi.

Tijekom sutrašnjeg dana u školama će se provesti pripreme za aktivnosti idućih dana, dodao je Plenković

Donijeli smo nekoliko odluka i plan aktivnosti u budućnosti. Prva je koja se odnosi na Istarsku županiju. Danas sam bio u kontaktu s istarskim županom. Dobili smo od njega i od njegovih službi zahtjev s obzirom na ozračje u Istri, dnevne migracije kao i želju da se poduzmu određene mjere kako bi se primirila situacija u Istarskoj županiji; da se sagleda mogućnost davanja suglasnosti na obustavu rada škola i visokih učilišta te dječjih vrtića. Predlažemo da se od petka obustavi nastava u Istarskoj županiji, kazao je premijer Plenković

Dosad imamo 19-ero zaraženih u četiri grada - Zagreb, Rijeka Varaždin i Pula, izjavio je premijer nakon sastanka s nadležnim ministrima i članovima Stožera civilne zaštite RH u Banskim dvorima, u vezi s daljnjim mjerama i aktivnostima za suzbijanje koronavirusa u Hrvatskoj.

Epidemija bolesti Covid-19, kojom je u u svijetu od kraja prosinca zaraženo više od 110.000 ljudi, prerasla je u pandemiju, objavio je u srijedu ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"WHO procjenjuje 24 sata na dan razinu epidemije i sada smo zabrinuti kako alarmantnom razinom širenja tako i intenzitetom te alarmatnim razinama nečinjenja", rekao je.

U protekla dva tjedna, broj slučajeva Covid-19 izvan žarišta u Kini povećao se 13 puta, a broj zahvaćenih zemalja utrostručio se, rekao je Tedors. 

Ukupan broj slučajeva u svijetu je premašio 119.000 u 114 zemalja i teritorija, a umrlo je više od 4.350 osoba. 

Unatoč proglašenju pandemije, a pod tim pojmom smatra se globalno širenje bolesti koje je teško kontrolirati, Tedros  je naglasio da je još moguće smanjiti broj novih zaraza odlučnom provedbom odgovarajućih zdravstvenih mjera.

"Sve zemlje još mogu promijeniti tijek pandemije", rekao je Tedros.

U Hrvatskoj je potvrđeno ukupno devetnaest oboljelih osoba od koronavirusa, priopćeno je u srijedu navečer iz Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Naime, iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđene su još tri oboljele osobe novim koronavirusom, hospitalizirane u Zagrebu. Riječ je o osobama koje su došle iz Austrije i Njemačke.

Dosad je u Hrvatskoj potvrđeno ukupno 19 oboljelih osoba, naveo je večeras u izvanrednom priopćenju za medije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

19. travanj 2024 17:46