Hrvatska
StoryEditor

Područje samoposlužnih aparata nije ‘tax free‘ biznis u RH, obveznici su PDV-a kojeg uredno podimiruju

25. Studeni 2020.

Iz tvrtke SPAZ samoposlužni aparati stigao je demanti na članak Porez sustigao samoposlužne aparate, zadnji dani 'tax free' biznisa u Hrvatskoj koji prenosimo u cijelosti.

Područje samoposlužnih aparata nije 'tax free' biznis u Hrvatskoj s obzirom da su tvrtke koje ste naveli, obveznici PDV-a te isti uredno podimiruju.

Također, za vrijeme korone niti jedna ozbiljna vending tvrtka nije 'doživjela procvat'. Uslijed rada od doma, zatvorenih i poluzatvorenih obrazovnih, zdravstvenih i ostalih javnih ustanova te uslijed potresa u Zagrebu, vending operateri su generirali znatni pad prihoda u odnosu na protekli period.

Naveli ste i da u našem biznisu gotovo 'nema troškova radne snage' što je neistina jer prema službenim podacima iz 2019. godine, tvrtka SPAZ samoposlužni aparati zapošljava preko 100 djelatnika za koje se redovito podmiruju svi doprinosi. Velik udio u troškovima je i logistička podrška što uključuje iznadprosječno velik broj dostavnih vozila, skladišnih prostora, servisne mreže itd.

Do suradnje s hrvatskim bolnicama, školama i ostalim javnim institucijama dolazi se na temelju raspisanih javnih natječaja. Nerijetko je slučaj da vending tvrtke zakup m2 gdje je smješten aparat plaćaju više nego ugostitelji na top lokacijama u Hrvatskoj uz istovremeno znatno niže cijene toplih i hladnih napitaka.

Zaključno, niti jedan ozbiljniji vending operater nije protiv fiskalizacije. Ali više pažnje bi se trebalo usmjeriti na ono što se događa u vendingu u ostalim europskim zemljama, a ovdje se propušta. Inozemni vending operateri su konstruktivno razgovarali sa svojim državama na temelju čega su dobili subvencije za provedbu fiskalizacije odnosno za kupnju fiskalnih uređaja uz razumni period implementacije istih. Sve to kako ne bi narušili operativno i financijsko poslovanje u istom vremenskom periodu.

Nažalost u Hrvatskoj niti jedan veći operater nije konzultiran o uvođenju fiskalizacije zbog čega smo dovedeni pred gotov čin. Finalna pravila o točnom modelu fiskalizacije donesena su tek unutar ove godine čime se skratilo vrijeme prilagodbe. Isto tako još uvijek nismo dobili odgovor hoće li i u kojem postotku biti subencioniran trošak kupnje fiskalnih uređaja.

U srednjem nas roku očekuje dodatna velika investicija, a to je uvođenje Eura kao sredstvo plaćanja umjesto Kune. Na svim samoposlužnim aparatima bit će nužno zamijeniti ili prilagoditi naplatne sisteme.

Uzevši sve u obzir, vjerujemo da ste dobili širu sliku o otegotnim okolnostima našeg biznisa unatoč kojima nastojimo ostvariti pozitivno poslovanje.

17. travanj 2024 03:51