Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnici Tomaševiću: Očekujemo transparentne natječaje i financije

31. Svibanj 2021.
Tomislav Tomaševićfoto Ratko Mavar

- Joj, zašto zovete baš mene, ne bih ništa javno govorio, ne očekujem baš ništa, jedan je od dva dijametralno suprotna komentara poduzetnika koje smo pitali što očekuju od novog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i stranke Možemo koja će imati većinu u Gradskoj skupštini. I dok jedni nemaju očekivanja i neobično su škrti na riječima, drugi svoja očekivanja ne kriju. Očekuju puno, za početak da će Tomašević i ekipa, kao što su tvrdili u kampanji, u Gradu Zagrebu ukinuti korupciju, klijentelizam i biti transparentni.

Ovi prvi, nerazgovorljivi, uglavnom su dosad dosta dobro surađivali s Milanom Bandićem i vodstvom grada, a za sebe tvrde da su legalisti, da će poštivati sve odluke s vrha, a ovi drugi možda po prvi put bez zadrške i cenzure javno pričaju o tome kako se dosad upravljalo gradom i kakve promjene očekuju. Neki i danas takve poruke ne žele slati kroz medije pod svojim imenom i prezimenom, a drugi se nikoga ne boje. Jedan od potonjih je osnivač i vlasnik Tim Kabela, Ivan Topčić. E sad da vas vidimo, poručuje novom vodstvu grada.

- Tomislavu Tomaševiću i stranci Možemo dajem vremena do kasne jeseni da promjene postulate funkcioniranja gospodarstva glavnog i najvećeg grada Hrvatske. To znači da očekujem da će se na javne natječaje moći javljati svi, a ne samo odabrani, da se natječati neće poništavati ako odabranima druge ponude ne odgovaraju, da će svi gospodarstvenici koji ispunjavaju tržišne principe imati priliku sudjelovati u svim projektima s gradom, da će se natječaji provoditi transparentno, da će se financijama upravljati transparetno i da ćemo smjeti propitkivati odluke i poteze nove ekipe na čelu grada - istaknuo je Topčić i poručio ako Tomašević i ostali u tome budu uspješni, da će im prvi čestitati i reći im svaka čast.

- No, znam da je to toliko težak i zahtjevan posao, da im ne bih ni bio u koži - smatra Topčić.

Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada, rekao je da od nove vlasti u gradu očekuje samo i isključivo ono što su obećali, gospodarski program koji će Zagreb pretvoriti u gospodarski centar države, iz kojeg poduzetnici neće odlaziti, a koji će privlačiti i strane investitore i koji bi bio privlačan za regionalna sjedišta nekih globalnih kompanija. 

- To su ključni potezi koji će utjecati na ekonomski oporavak, ne samo grada, već i cijele države - naveo je Kamenski.

Slično razmišlja i Želimir Bodiroga, čelni čovjek tvrtke BBR Adria, koji smatra da bi jedan od prvih projekata nove vlasti trebao biti i onaj na kojem će se pokazati stoje li iza svojih riječi o tranparentnosti i korupciji - Jarunski most.

Đuro Horvat, vlasnik i osnivač tvrtke Tehnix, jedne od vodećih eko industrija u ovom dijelu Europe koja se nikada za vrijeme vladavine Milana Bandića nije uspjela probiti u posao razvrstavanja otpada, a takva rješenja najviše izvozi, od nove vlasti, i to ne samo u Zagrebu, očekuje da što više koristi rješenja koja su plod hrvatskog gospodarstva. Mi, kazao je, želimo otvorenu i transparentnu suradnju sa lokalnim vlastima u svim većim jedinicama, a pogotovo u Zagrebu.

- Uz naša iskustva i know-how zbrinjavanje otpada u glavnom gradu bi moglo biti puno efikasnije i bolje - poručio je Horvat.

Dražen Oreščanin, suosnivač Poslovne inteligencije, novu je vlast u zagrebu komentirao u ime Udruge Glas poduzetnika i rekao da očekuje da novi gradonačelnik nađe vremena i volje sastati se sa udrugom koja danas predstavlja civilno društvo i poduzetnike.

- Nećemo takav sastanak ponuditi samo Tomaševiću, s takvom ćemo inicijativom ići prema svim gradonačelnicima u gradovima koja su županijska središta, jer želimo partnerski odnos s vlastima, ali isto tako želimo im skrenuti pozornost na naše očekivanja i pozicije i nadamo se da ćemo zajedničkom suradnjom stvoriti preduvjete za razvoj poduzetništva i gospodarstva u svim lokalnim sredinama - naglasio je Oreščanin te dodao kako on misli da Možemo, ali i druge stranke na vlasti u gradovima mogu štošta naučiti od poduzetnika.

- Stavljamo vam se na raspolaganje - rekao je Oreščanin. 

19. travanj 2024 07:57