Hrvatska
StoryEditor

FOTO: Položeni temelji najveće proizvodne investicije HEP-a u posljednjih deset godina

19. Prosinac 2019.
Simulacija KKE EL-TO Zagreb
Piše:
piše Nikolina Oršulić
[email protected]
U četvrtak je započela gradnja 900 milijuna kuna vrijednog postrojenja u elektro-toplani Zagreb

Najsuvremenije, visokoučinkovito postrojenje za proizvodnju toplinske i električne energije niknut će u sklopu KKE Elektrane-toplane Zagreb. U četvrtak su svečano radove na izgradnji novog, 900 milijuna kuna vrijednog kombi-kogeneracijskog bloka otvorili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić. Prije no što su potpisali zajedničku povelju i spustili je u prostor gdje je simbolički stavljen kamen temeljac, Plenković i Barbarić pojasnili su značaj novog postrojenja. 

- Ovaj projekt je važan za Zagreb i Hrvatsku, jer će građanima i industriji pružiti sigurnu i kvalitetnu opskrbu čistom energijom te smanjiti ovisnost o uvozu električne energije. To je vrijedna investicija koja će doprinijeti postavljenim ciljevima obnovljivog scenarija razvoja Hrvatske elektroprivrede i hrvatske energetike, rekao je premijer Plenković.

Doznali smo kako će KKE EL-TO Zagreb, električne snage 150 MWe i toplinske snage 114 MWt, zahvaljujući Siemensovoj tehnologiji kombi-kogeneracije istodobno proizvoditi električnu i toplinsku energiju, uz visok stupanj učinkovitosti od 90 posto, ostvarivat će više od 25 posto uštede primarne energije prirodnog plina. Uz to, zamjenom dotrajalih neefikasnih jedinica na lokaciji, značajno će se smanjiti specifične emisije CO2 i onečišćujućih tvari u dimnim plinovima.

KKE EL-TO će opskrbljivati 80.000 stanovnika zapadnog dijela Zagreba toplinskom energijom, a gospodarske potrošače opskrbljivat će industrijskom parom.

- Izgradnja 900 milijuna kuna vrijednog kombi-kogeneracijskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb važna je za HEP jer ćemo realizacijom najveće investicije u nove proizvodne objekte u posljednjih desetak godina, u sustavu dobiti najsuvremenije visokoučinkovito postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije. Važna je i za Hrvatsku, zato jer će doprinijeti elektroenergetskoj samodostatnosti države i pozitivno utjecati na rast nacionalnog gospodarstva, istaknuo je prvi čovjek HEP-a Barbarić.

Projekt je financiran kreditima Europske banke za obnovu i razvitak i sindikata komercijalnih banaka te Europske investicijske banke, uz jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja, glavnog nositelja takozvanog Junckerovog plana.

Novi kogeneracijski blok izgradit će talijanska tvrtka FATA S.p.A, članica Danielli grupe uz pomoć hrvatskih podizvođača, a postrojenje bi trebalo biti spremno za rad početkom 2022.godine.

Podsjetimo, HEP je najavio da će u svim tehnologijama (kogeneracije, hidroelektrane, sunčane elektrane, vjetroelektrane i drugi obnovljivi izvori) do 2030. godine ostvariti 1.500 MW nove snage.

18. travanj 2024 05:31