13. svibanj 2020.

Pomoć iz Europe: HAMAG-BICRO nije dobio novi kapital na raspolaganje, riječ je o postojećem okviru

Vjeran Vrbanec, HAMAG BICRO    foto Ratko Mavar

Europska komisija je usvojila dokument pod nazivom Privremeni okvir kako bi omogućila državama članicama da iskoriste punu fleksibilnost predviđenu pravilima o državnim potporama radi pomoći gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa. Također, Europska Komisija je usvojila Program potpora HAMAG-BICRO-a izrađen na temelju Privremenog okvira.

Temeljem navedenog HAMAG-BICRO, pojašnjavaju nam iz te institucije, nije dobio dodatna sredstva na raspolaganje, već je riječ o postojećem financijskom okviru od TRI milijarde kuna, koji HAMAG-BICRO već provodi od ožujka ove godine kroz mjere pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima pogođenima trenutnom gospodarskom krizom.

- Konkretno, Privremenim okvirom državama članicama omogućuje se kombinacija mjera potpora iz Privremenog okvira s de minimis potporama za financiranje hitnih potreba za likvidnošću uzrokovane pandemijom COVID-19 čime se otvara mogućnost dodjele potpora i onim poduzetnicima koji su iskoristili postojeće limite de minimis potpora - poručuju nam iz HAMAG-BICRO-a. Napominju kako će se privremeni okvir primjenjivati do kraja prosinca 2020. i ne primjenjuje se na već podnesene zahtjeve za zajam ili jamstvo, već na buduće programe o čijem donošenju ćete biti obaviješteni na internetskim  stranicama HAMAG-BICRO-a.

Podjsetimo, Europska komisija odobrila je još jedan hrvatski program kreditnih jamstva i zajmova ukupnom iznosu od približno 322 milijuna eura (2,45 milijardi kuna) za mikro, male i srednje poduzetnike pogođene pandemijom koronavirusa, a programom će upravljati HAMAG-BICRO, objavilo je u srijedu Ministarstvo financija. Komisija je, naime, u utorak odobrila taj program i to temeljem Privremenog okvira o državnim potporama koji je usvojila 19. ožujka i dopunila 3. travnja i 8. svibnja 2020.