Hrvatska
StoryEditor

Popuštanje mjera: Ugostitelji mogu raditi i nakon 23 sata, u vrtićima više djece

21. Svibanj 2020.
foto Dražen Lapić

HZJZ je objavio nove upute za rad ugostiteljskih objekata u kojima se, za razliku od prethodnih, više ne navodi ograničenje radnog vremena od 6 do 23 sata. Druga pravila ostaju ista. Iako će kafići i restorani sad moći raditi i dulje od 23 sata, razmak između susjednih stolova i dalje mora biti najmanje metar i pol. Ostala epidemiološka pravila, poput obavezne dezinfekcije ruku i stolova, također i dalje ostaju. Zadržavanje na šanku nije moguće, osim prilikom naručivanja, kada se ponovo mora držati propisani razmak.

Osim na rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda osnovne škole, nove upute odnose se i na posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.

Roditelji, odnosno skrbnici ne smiju dolaziti u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti, ako su pod mjerom samoizolacije ili ako su zaraženi koronavirusom, a isto vrijedi i za dijete.

HZJZ preporučuje organizaciju rada u vrtićima i razrednoj nastavi u skupinama između 15 i 20 djece, uz napomenu da 20 ne mora biti maksimalan broj djece u odgojno-obrazovnoj skupini. Kod većih skupina rad treba organizirati u prostoriji veće površine, ili razdvajati djecu u dvije skupine te koliko je moguće smanjiti fizički kontakt djece iz različitih skupina te s roditeljima druge djece i drugim djelatnicima. Svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj prostoriji, a što više vremena treba provoditi na otvorenom.

Nove mjere možete vidjeti OVDJE.

19. travanj 2024 17:08