Hrvatska
StoryEditor

Poreč predstavio projekt digitalizacije i transparentnosti gradske uprave

05. Srpanj 2021.
Loris Peršurić i Morena Mičetić Fabić

U Maloj gradskoj vijećnici gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnica gradskog Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić Fabić predstavili su DIGIT UP POREČ, projekt digitalizacije i transparentnosti uprave, na kojem gradska uprava aktivno radi već više od godinu dana.

Kako je napomenuo gradonačelnik, konačni je cilj, ali i nova zakonska obveza, da kroz digitalizaciju gradske uprave građanima omoguće što lakše korištenje usluga, kao i uvid u isplate iz proračuna - od narudžbenica, radova, plaća, putnih naloga do medija.

Gradonačelnikova dužnost bila je racionalizacija troškova - od nabave, službenih automobila i putnih troškova, reprezentacije do ugovaranja novih, najnižih mogućih kamatnih stopa na postojeća kreditna zaduženja poput onog za gradnje škola.

– Tim potezima smo uštedili gradu oko 10 milijuna kuna, a upravo je oko 10 milijuna kuna koštala izgradnja čak tri nova gradska vrtića u Velom Maju, Dračevcu i Žbandaju koji su do sada svi već izgrađeni i otvoreni – naglasio je gradonačelnik Peršurić.

Osim racionalizacije troškova, Peršurić je dodao da su im važni i projekti za digitalizaciju i transparentnost koji koštaju. Upravo su zato htjeli rasteretiti gradski proračun i prijavom projekata na natječaje ostvariti i do 75 posto sufinanciranja.

Grad Poreč postupno uvodi digitalizaciju uz istovremenu prijavu za dobivanje sredstava iz različitih EU i nacionalnih izvora. Kako se gradski proračun ne bi u tolikoj mjeri opteretio, pokrenut je projekt 'DIGIT UP POREČ'.

Nove digitalne usluge

Prva među digitalnim uslugama za pomoć građanima je 'Financijska kartica' koja će na brži način ostvariti uvid u novčano stanje građana. Riječ je o platformi koja je spremna za korištenje, ali se samo čeka odobrenje Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva za uvođenje ove e-usluge u sustav e-Građani, navode u priopćenju.

– S obzirom na to da je vrlo važno da javnu uslugu učinimo što dostupniju našim građanima i drugim korisnicima, zauzeli smo stav da ćemo sve usluge koje je moguće ponuditi u digitalnom obliku – rekla je pročelnica Mičetić Fabić te dodala da su nedavno uveli uslugu 'e-Novorođenče', a uskoro uvode i digitalnu uslugu uvida u digitalne obrasce i 'Sustav informiranja građana' koji će omogućiti građanima praćenje njihovog predmeta i dokumenata u gotovo stvarnom vremenu.

DIGIT UP POREČ omogućit će i participativno sudjelovanje građana u postupku sastavljanja gradskog proračuna, na način da putem aplikacije mogu dostavljati sugestije i prijedloge kroz uslugu 'Proračun'. Također, tu će biti i 'Transparentnost proračuna' koji će, nakon donošenja podzakonskih propisa od države, omogućiti građanima uvid u isplate Grada prema pravnim i fizičkim osobama na svojim mrežnim stranicama tako da te informacije budu lako dostupne i pretražive.

Peršurić je napomenuo da, ovisno o dobivanju potrebnih odobrenja od ministarstva, očekuje implementaciju projekta do kraja godine.

U funkciji već aplikacije 'Pazigrad', 'Gradsko oko' i 'PROračun'

Neke aplikacije koje omogućuju brži i efikasniji rad već su dugo godina u upotrebi. Jedna od njih je platforma 'Pazigrad' koja objedinjuje rad prometnog redarstva, pauk službe i parking službe, 'Gradsko oko' za prijavu komunalnih problema, kamere na Narodnom trgu, besplatni wi-fi pristup internetu u gradu te interaktivni, informativni ekran na Peškeri.

Također, stranica porec.hr nudi svojim građanima interaktivnu aplikaciju 'PROračun', kojom ostvaruju transparentan uvid u upravljanje gradskim proračunom. Prema službenim podacima Instituta za javne financije, i ove godine najviša ocjena za transparentnost proračuna ide Poreču.

26. travanj 2024 04:33