Hrvatska
StoryEditor

Poslovno okruženje u Hrvatskoj: 2020. koliko je nekima bila gora, toliko je bila i bolja

16. Ožujak 2021.
foto Shutterstock

Američka gospodarska komora (AmCham), javno je predstavila rezultate Istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj koje je provedeno u razdoblju od 17. prosinca 2020. do 1. veljače 2021. na uzorku od 135  članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj.

Ono što u tom istraživanju iznenađuje je to što je gotovo isti broj ispitanika izjavio da im je prošla godina bila gora, kao i bolja od poslovanja u 2019. godini.

- Poslovanje u 2020. se pogoršalo za 39 posto ispitanika, a za približno jednak udio ispitanika poslovanje se poboljšalo u odnosu na 2019. Od onih kod kojih se situacija pogoršala, većina ispitanika, njih 67 posto bilježi pad do 30 posto. Većina poduzeća (52%) uspjela je zadržati istu razinu zaposlenosti kao u 2019. dok 31,6 posto bilježi povećanje broja zaposlenih. Znatan dio ispitanika (55%) iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje dobrim ili vrlo dobrim, a 42 posto primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih pet godina.“ rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a.

Ono što ispitanici primjećuju kao poboljšanje su uvjeti financiranja, potražnja za robama i uslugama i razina oporezivanja dok se pogoršanja u posljednjih pet godina odnose na dostupnost i kvalitetu radne snage, pravosuđe i provedbu pravnih pravila i procedura. Štoviše, 46 posto ispitanika utjecaj hrvatskog pravosuđa na poslovanje ocijenilo je negativnim ili značajno negativnim.

image
OKRUGLI STOL POREZNE POLITIKE - MOST,
Andrea Doko Jelušić
foto Dražen Lapić

Ono što također iznenađuje je i to da unatoč neizvjesnim vremenima za poslovno planiranje, većina članova AmCham-a u nadolazećem razdoblju planira širenje poslovanja (74%) i dodatna zapošljavanja (64%). Također, 60 posto ispitanika planira omogućiti svojim radnicima nastavak rada od kuće i nakon završetka pandemije koronavirusa.

- Pod utjecajem koronavirusa, kao glavni ograničavajući faktor poslovanju u 2020, ispitanici su po prvi puta istaknuli nedostatak potražnje (zbog pandemije ili drugih razloga), nakon čega slijede nedostatak odgovarajuće radne snage i oporezivanje rada. Gotovo dvije trećine ispitanika smatra kako su Vladine mjere potpore usmjerene na pomoć gospodarstvu u prevladavanju krize uzrokovane koronavirusom bile učinkovite. Dok je pojava koronavirusa najviše je utjecala na transformaciju poslovnih procesa (digitalizaciju), kratkoročne strateške ciljeve te financije i likvidnost, očekuje se da će imati negativan utjecaj na poslovanje i u sljedeće dvije godine. - istaknula je Ruža Tomić Fontana, predsjednica Vijeća upravitelja AmCham-a.

Istraživanje je obuhvatilo sljedeća područja: poslovanje u 2020., poslovno okruženje, utjecaj institucija na poslovno okruženje, usporedba s regijom, poslovna očekivanja i utjecaj koronovirusa na poslovanje.

Najvećim nedostacima poslovanja u Hrvatskoj u usporedbi s državama SIE navode se malo tržište, sporost administracije te izostanak dugoročne Vladine strategije. Čak 41 posto ispitanika uvjete poslovanja u Hrvatskoj smatra  lošijim nego u drugim državama srednje i istočne Europe.

15. travanj 2024 15:49