Hrvatska
StoryEditor

Potresni optimizam: I dok se ruši, u Zagrebu se rađa 4000 stanova 

24. Ožujak 2020.
Poslovno-stambeni kompleks BHB Domus nastaje na križanju Heinzlove i Branimirove ulice
Fasade, žbuke, krovovi i tornjevi padali su jučer glavnim gradom Hrvatske, ali to nas ne smije obeshrabriti. Novi život i novi Zagreb se i dalje rađa

Tržište nekretnina trenutno je mrtvo. Nažalost, jučer su se nekretnine same pokrenule po naredbi iz utrobe zemlje i aktualizirale pitanje sigurnosti stanovanja te promišljanja o kupnji stana u zgradi posve novog ili barem novijeg datuma. Veseli stoga što se ove godine planirao početak nekoliko većih stambenih projekata na području Zagreba koji bi u naredne dvije godine trebao uroditi sa čak 4000 novih stanova.

 

- Riječ je o projektima koji su raspoređeni po cijelom gradu, počevši od Sesveta do Malešnice. Profil projekata je različit, među njima su luksuzni stanovi na prestižnim lokacijama, kao i stanovi za potrošače manje platežne moći. Novi projekti se kreću od 1800 do 4000 eura po četvornom metru, ovisno o veličini i mikrolokaciji – ispričao nam je prije izbijanja pandemije koronavirusa o novogradnjama Patrick Franolić, predsjednik Uprave agencije za nekretnine Spiller Farmer, dodavši kako se ne očekuje nikakav krah na tržištu ni problem s prodajom te količine stanova. Budući da je prošlu godinu obilježio snažan rast ponude i potražnje za stanovima, takav se trend očekivao u glavnim gradovima i na obali i tijekom 2020.

Nitko nije slutio zdravstvenu krizu, a još manje potres ovakvih razmjera.

- U ovom trenutku ne postoji tržište nekretnina. Ono je u potpunosti stalo i tako će biti sve dok virus bude prisutan. Ne postoji u ovom trenutku potražnja jer se ljudi ne kreću, ne pregledavaju nekretnine i nisu im nekretnine prioritet. U agencijama je promet pao za sto posto u odnosu na prošli tjedan – posvjedočio je potpunom mirovanju tržišta Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Spiller Farmer o trenutnoj situaciji

Agenti su stali s prodajom, nema obilaska nekretnina, uredi funkcioniraju za agente samo virtualno, a gradilišta za sada rade i dalje. Banke rade sa smanjenim kapacitetom, a Hrvatska javnobilježnička komora je donijela odluku da će javni bilježnici raditi isključivo u hitnim slučajevima i po prethodnoj najavi. Daljnji razvoj cjelokupne situacije je velika nepoznanica jer će ekonomski pokazatelji biti vidljivi tek kroz 2-3 mjeseca pa je prerano reći koga će ova kriza više, a koga manje pogoditi.

Unatoč događanjima na terenu, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar kazao je prošloga tjedna kako će poziv za subvencije stambenih kredita biti otvoren kako je i najavljeno, 30. ožujka uz mogućnost da se produlji predviđeni rok za predaju dokumentacije koji je zasad do 8. travnja.

- Kao što sam i najavio, novi poziv bit će već u rujnu, a svima koji predaju potpunu dokumentaciju sredstva ćemo osigurati. Situacija je nepredvidljiva, ali mladi ne trebaju brinuti jer ćemo maksimalno prilagoditi novonastalim uvjetima. Prije svega treba u ovim trenucima biti odgovoran, prvenstveno zbog zdravlja, moramo se svi pridržavati uputa epidemiologa i ostalih stručnjaka te pratiti informacije Stožera civilne zaštite – rekao je ministar Predrag Štromar.

I sam direktor tvrtke za prodaju i najam nekretnina Ranilović je siguran da će se novonastala situacija odraziti na prijave za subvencije jer bez obzira na sve, kupci trebaju moći prije kupnje ulaziti u stambene objekte, u tuđe stanove, a to zaista u ovom trenutku nije preporučljivo.

S druge strane, mnogo je Zagrepčana koji nakon nedjeljnog potresa ne mogu zbog opasnosti po život ni zaviriti u svoje dojučerašnje domove, a ima i onih koji nakon suočavanja s poroznosti svojih 'sigurnih utočišta' imaju potrebu preseliti u drugi životni prostor. To bi moglo utjecati na oporavak tržišta nekretnina, pogotovo u svjetlu nove ponude koja se iz budućnosti smiješi glavnome gradu Hrvatske. Riječ je o više od dvadeset različitih lokacija u gradu gdje se već gradi ili se planira početak gradnje stanova.

Neki od najvećih projekata u nastajanju su na sljedećim lokacijama:

- Branimirova-Heinzlova (VMD)

- Getaldićeva (Nivogradnja)

- Jarun (Kaić)

- Heinzlova-Branimirova - BHB Domus (Sigma)

- Črnomerec (Sigma)

- Štrigina (Alfa Stan Grupa)

- Ilica 199 (Geoprojekt)

- Nova cesta (Allegheny Financial)

- Zavrtnica (Allegheny Financial)

- Ivekovićeva (GIP Pionir)

Ako se sve vrati na točku na kojoj je prisilno zaustavljeno, potražnja bi i dalje trebala ostati jaka.

- Trebamo napomenuti da je u godinama stagnacije – krize, broj izgrađenih stanova toliko pao da i dalje nismo dosegnuli broj koji tržište potražuje – podsjeća Franolić.

Kao glavne igrače u sektoru izdvaja tvrtke GIP Pionir, Nivogradnju, Alfa Stan Grupu, VMD, Sigmu, Geoprojekt, Mešić.com, Kamgrad, ING-GRAD, Allegheny Financial, Kaić i Feal In, a napominje i kako se gradi na lokacijama koje prije nisu smatrane atraktivnima. Upravo su projekti stanogradnje doprinijeli u transformaciji određenih dijelova grada ili naselja. Primjer je Sigmin projekt gradnje 154 stambenih jedinica na Črnomercu koji je izuzetno dobro prihvaćen na tržištu, što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo.

Ne bi li svi ovi projekti što prije zaživjeli, a gospodarstvo što lakše isplivalo iz teškog razdoblja u koje je silom prilika uronjeno, građevinari apeliraju da se ne zatvaraju gradilišta. Pročitajte više...

15. travanj 2024 08:21