Hrvatska
StoryEditor

POUKE NEPOGODA: Zagreb ruše i potapaju i državna i gradska vlast

01. Kolovoz 2020.
Što je zajedničko Gandhiju, Plenkoviću i Bandiću?

Korona, potres, poplava… Što smo mi u Zagrebu Bogu skrivili? Ako na trenutak zanemarimo teoriju o kraju svijeta, koji počinje u Zagrebu, postoji još jedan zajednički nazivnik posljedica ovih prirodnih nepogoda – država i Grad spremni su ponajprije za izvlačenje novca iz džepova poreznih obveznika.

Izborne manipulacije koronavirusom platili smo prevelikim brojem žrtava i jednako tako prežestokim nastavkom. (Mislili smo da je to drugi val, ali nas je HDZ-ov glavni epidemiolog utješio da je to samo rep prvog vala.)

Za ozbiljno, zakonsko suočavanje s posljedicama potresa državi i Gradu nisu (bila) dovoljna ni četiri mjeseca. Zbog dugogodišnjeg izostanka ozbiljnijeg plana obnove devastirane zagrebačke gradske jezgre stradale su privatna, ali i gradska i državna imovina.

I posljedice 'milenijske kiše' zajedno su zakuhale državna i gradska vlast, personificirane u Andreju Plenkoviću i Milanu Bandiću. Stara gradska kanalizacija nije više sposobna progutati veću količinu oborina, što potvrđuje svaka jača kiša koja potapa podvožnjake. Država amenuje širenje Grada, gradska birokracija sasvim lijepo živi od novih komunalnih naknada, a nitko se ne bavi obnovom zastarjele i u potresu dodatno oštećene podzemne infrastrukture. Kad se tome doda suludi odnos gradske Vodoopskrbe i odvodnje s državnim Hrvatskim vodama, koje bi višak vode trebale pustiti u Savu, zaokružuje se sudbinska prepuštenost stanovnika Zagreba na milost i nemilost prirodnim nepogodama.

Meteorolozi su danima panično vrištali o crvenim upozorenjima, ali nitko se nije sjetio postaviti po dva policajca na svaki podvožnjak i zatvoriti promet na nekoliko sati. Tada nitko ne bi zaglavio u autu, niti bi Mirna Mrčela postala heroina koja je zaplivavši Miramarskom spasila invalida od utapanja u automobilu.

Nitko se nije sjetio niti podignuti trnjansku branu prema Savi koja se otvara upravo u takvim situacijama pa smo dobili još dvojicu heroja Tihomira Blagusa i Domagoja Vorbergera koji su spasili Trnje od još težih posljedica poplave. Blagus je čak nagrađen cjelodnevnim ispitivanjem u policiji jer se u ime poplavljenog Trnja usudio podignuti ruke protiv vlasti. Sram ga bilo što ne priznaje velika dostignuća dojučerašnjih koalicijskih partnera koja i doslovno pridonose rušenju i potapanju Zagreba.

A imovinski cenzus koji se u Saboru, a i šire zaziva za naknadu štete od potresa u lex Zagrebu? Takvo pitanje nitko nikad nije postavio za stradale od tuče, poplave i drugih nepogoda u drugim dijelovima Hrvatske, a i tamo ima bogataša.

18. travanj 2024 09:47