Hrvatska
StoryEditor

Povijest zabrana rada nedjeljom u Hrvatskoj

07. Svibanj 2021.
Piše: Donatella Pauković

Uvođenje neradnih nedjelja ponovno je došlo na dnevni red, ovaj put tik pred lokalne izbore. Premijer Andrej Plenković u četvrtak je predstavio izmjene Zakona o trgovini, među kojima je i zabrana rada trgovina nedjeljom i blagdanima, a koje stupaju na snagu nakon izbora. Izuzetak je, međutim, 16 nedjelja tijekom turističke sezone i blagdana koje će ipak biti radne. Ova je zabrana bila najavljivana još u svibnju prošle godine uoči parlamentarnih izbora. Četvrto je to po redu uvođenje neradnih nedjelja u Hrvatskoj.

Zabrana rada nedjeljom 2004. godine

Podsjetimo, u listopadu 2003. godine Hrvatska je seljačka stranka (HSS) u predizborno vrijeme uspjela na kratko 'progurati' u zakon zabranu rada nedjeljom, kako bi se približila katolički orijentiranim glasačima. Zakon je stupio na snagu 1. siječnja 2004. godine, no nije dugo potrajao. Nakon dolaska Ive Sanadera (HDZ) na vlast, Ustavni sud proglasio je u travnju 2004. tu zabranu neustavnom istaknuvši da se time zadire u ustavom zajamčenu jednakost poduzetnika na tržištu. Sporno je bilo, naime, što zabrana nije vrijedila za sve trgovine jednako, već su neke mogle raditi, a neke ne. Posljedice su osjetili i radnici u trgovinama koji su dobili otkaze, ali i vlasnici koji su svoje trgovine morali zatvoriti.

Zabrana rada nedjeljom 2008./2009.

U srpnju 2008. godine, također pod Vladom Ive Sanadera, ponovno je uvedena zabrana rada nedjeljom, no s nekoliko izuzetaka. Trgovinama je nedjeljom bilo dozvoljeno raditi od 6 do 13 sati, ali samo pet mjeseci godišnje, s izlikom da je Hrvatska turistička zemlja. Zabrana je bila na snazi nešto manje od godinu dana prije nego što je ukinuta u lipnju 2009. godine. Ustavni sud tada je ponovno procijenio da takva zabrana narušava prava trgovaca te su zbog nje trgovci bili dovedeni u međusobno neravnopravan položaj. A pritisak o ukidanju zabrane rada nedjeljom pristizao je sa svih strana, budući da je Hrvatsku tada zadesila svjetska ekonomska kriza.

Zabrana rada nedjeljom tijekom lockdowna 2020.

Prošle godine, u jeku zatvaranja djelatnosti zbog pandemije koronavirusa, Stožer civilne zaštite RH privremeno je zabranio rad trgovinama nedjeljom. S obzirom da se nakon dva mjeseca epidemiološka situacija u Hrvatskoj poboljšala, Stožer je 26. svibnja ukinuo tu zabranu. To je ujedno bila i jedina mjera Stožera koju je Ustavni sud proglasio neustavnom.

19. travanj 2024 23:02