Hrvatska
StoryEditor

Povučena optužnica protiv Todorića, uhićena bivša tužiteljica Alerić Puklin i Piruška Canjuga

16. Studeni 2021.
Ivica Todorićfoto Dražen Lapić

Državno odvjetništvo izvijestilo je da je radi boljeg razjašnjenja stvari povuklo u utorak optužnicu u slučaju Agorkor kojom se tereti bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegove suoptuženike da su oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna.

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu povuklo je danas optužnicu podignutu 14. rujna 2020. pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv petnaestero okrivljenika zbog počinjenja kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznenih djela krivotvorenja -  izvijestilo je Državno odvjetništvo ne otkrivajući identitet osumnjičenika.

Navelo je pritom da je povuklo optužnicu radi boljeg razjašnjenja stvari. 

Objava je uslijedila nakon vijesti da su zbog odavanja podataka iz istrage uhićeni bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin koja je radila na tom slučaju, njen suprug i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga, optužena zajedno s Todorićem.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica podignute lanjskog rujna optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od kraja siječnja ove godine.

Visoki kazneni sud naložio je 18. listopada novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se temelji još uvijek nepotvrđena optužnica u slučaju Agrokor.

Visoki kazneni sud (VKS) tada je objavio da je ukinuo prvostupanjsko rješenje optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda u dijelu kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje kao nezakonitog dokaza kombiniranog financijsko-knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja.

Riječ je o dokumentu koje je izradila poljska podružnica vrtke KPMG, a za koji je država platila 8,6 milijuna kuna. Obrana, s druge strane, tvrdi da je riječ o nezakonitom dokazu jer je na njemu radio i hrvatski ogranak te tvrtke koji je navodno angažirala i kasnija privremena uprava pa sumnjaju u sukob interesa.

Županijsko državno odvjetništvo potom je izvijestilo kako smatra da je financijsko-knjigovodstveno vještačenje u slučaju Agrokor, na kojem se temelji optužnica, zakonito te da je svoj stav detaljno argumentiralo na nejavnim sjednicama optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda.

Uhićeni supružnici

Bivša zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin, osumnjičen u aferi Janaf, uhićeni su u utorak zajedno s bivšom članicom uprave Agrokora Piruškom Canjugom, u novoj akciji Uskoka i policije, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Uz supružnike Puklin i Piruške Canjuge kojoj je bivša tužiteljica navodno preko supruga odavala podatke iz istraga koje su se protiv nje vodile zbog nezakonitosti u Agrokoru, uhićeno je još nekoliko osoba.

Mirela Alerić Puklin radila je na predmetu Agrokor, a ostavku je podnijela nakon što je kod njezinog supruga u istrazi afere Janaf pronađeno oko četiri milijuna kuna za koje se sumnja da pripadaju Draganu Kovačeviću, prvoosumnjičenom u tom slučaju.

Tijekom dana policija bi trebala pretražiti domove i druge prostorije koje koriste osumnjičenici, nakon čega slijedi ispitivanje u Uskoku te odluka o pokretanju istrage i eventualno određivanju istražnog zatvora.

Piruška Canjuga je početkom listopada 2020. oslobođena optužbi u tzv. malom Agrokoru, zajedno s bivšim vlasnikom koncerna Ivicom Todorićem i suoptuženima Antom Huljevom i Nicole De Rossi.

Optužena je i u glavnom slučaju protiv Todorića i njegovih suradnika koji su, prema još nepotvrđenoj optužnici, Agrokor oštetili za 1,2 milijarde kuna. 

24. travanj 2024 22:54