16. prosinac 2019.

PPK karlovačka mesna industrija ide u novi investicijski ciklus

PPK - karlovačka mesna industrija    foto Mladen Volarić

Otvorenjem promo-diskontnog maloprodajnog objekta u svom sjedištu, PPK karlovačka mesna industrija započela je novi investicijski ciklus koji će se nastaviti tijekom 2020. godine. U prostoru površine 170 četvornih metara, izgrađenom investicijom od tri milijuna kuna, kazao je predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije Igor Miljak, po povoljnijim cijenama naći će se svježe meso i mesne prerađevine ne samo PPK-a, već i Mesne industrije Braća Pivac te čakovečke Vajde, koji čine Grupu Mesna industrija Braća Pivac.

image
Igor Miljak
foto Mladen Volarić
---Unutar grupacije koju kao vlasnik predvodi MI Braća Pivac, ostvarena je poslovna i tehnološka povezanost, pa tako Vajda sa 175 tisuća svinja u tovu ove godine nosi sa svojih 90-ak kooperanata sirovinski dio svinjskog mesa za potrebe Grupacije, a značajan Vajdin dio je i njen klaonički kapacitet. PPK je nositelj programa tovne junadi, za što ima sirovinsku bazu na obradivim površinama kod Karlovca i u Pisarovini, te farmi Šumbar, a MI Braća Pivac u Starom Gradecu kod Pitomače. Na razini Grupe MIBP, dodao je Miljak, raspolaže se s 10-ak tisuća grla tovne junadi godišnje, a zaokružen je čitav proizvodni ciklus od primarne proizvodnje, uzgoja, tova, klanja u Vajdi, rasijecanja, obrade i proizvodnje i prerade polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda u pogonima u svm trima članicama Grupe MIBP.

Druga važna investicija vrijedna ukupno sedam milijuna kuna, a koja je već započeta ugovorom s HEP-ESCO-om odnosi se na gradnju fotonaponske elektrane snage 1,2 MW, čija je montaža upravo započela i trajat će oko dva mjeseca, ovisno i o vremenskim uvjetima. Projekt s tri milijuna kuna, kaže Miljak, sufiancira Ministarstvo poljoprivrede sredstvima iz 'omotnice ruralnog razvoja'. Fotonaponski paneli bit će postavljeni na površini od 7.500 četvornih metara na krovu pogona PPK-a, a sva proizvedena struja utrošit će se u proizvodnim procesima PPK-a, bez plasmana električne energije u HEP-ov sustav. Investicija će se otplatiti, kazao je Miljak, iz ostvarenih ušteda u tri do četiri godine, a k tome će smanjiti i troškove vršnih opterećenja u opskrbi električnom energijom. To znači i jeftiniju energiju koju će PPK i dalje preuzimati iz HEP-ove mreže.

image
PPK - karlovačka mesna industrija
foto Mladen Volarić

Daljnja investicija vrijedna 10 milijuna kuna, čija će realizacija krenuti početkom 2020. godine, odnosi se na gradnju dviju štala otvorenog tipa na farmi Šumbar za povećanje kapaciteta za tov 800 junadi. I za taj projekt, kaže Miljak, PPK se planira javiti za sufinanciranje iz 'omotnice ruralnog razvoja', kao i za djelomično financiranje sredstvima fondova EU-a, u čemu se MI Braća Pivac već dokazala kao priznat subjekt. Takvim dinamičnim razvojem vlastite sirovinske baze Grupa MIBP nastoji i stalno povećavati udio domaće sirovine u svojim finalnim proizvodima.  

Uz investiciju u energetiku, PPK ulaže sljedeće godine i u ekološku komponentu poslovanja, a to znači gradnju pročistača otpadnih voda tehnologijom mehaničko-biološke obrade. Gradnja bi trebala početi na proljeće, a investicija će biti oko sedam milijuna kuna. Krajem godine pročistač bi trebao biti gotov i početi otpremati tretirane otpadne vode u sustav odvodnje prema centralnom gradskom pročistaču.

image
PPK - karlovačka mesna industrija
foto Mladen Volarić

PPK karlovačka mesna industrija trenutačno ima 570 zaposlenih, a očekuje da će do kraja 2019. godine ostvariti ukupni prihod od oko 1,2 milijarde kuna, i po tome je kriteriju vodeće poduzeće u Karlovačkoj županiji.

- Grupacija MIBP u velikoj mjeri koristi sufinanciranje svojih razvojnih projekata bespovratnim sredstvima, a dobit se stalno reinvestira u proširenje kapaciteta, podizanje standarda kvalitete, u primarnu proizvodnju, te ekologiju. Dobit se ne izvlači, nego se reinvestira i time se povećava i kapital tvrtke. U tom smislu idemo i na proširenje kapaciteta rasijecanja i pakiranja svježeg, poglavito junećeg mesa. Tom dogradnjom povećat ćemo postojeći pogon za 800 kvadratnih metara, čime će se riješiti sva potrebna prateća logistika. Oslonac tom proširenju bit će farma Šumbar s povećanim kapacitetom, te uspostava nove mreže kooperanata za tov junadi, kazao je Igor Miljak.