Hrvatska
StoryEditor

Prava istina o plaćama u pandemiji

25. Travanj 2021.
Plaće u javnom i realnom sektoru

U kontekstu državnog i privatnog zanimljivo je pogledati kako su se mijenjale plaće u odnosu na vrijeme prije pandemije. U godinu dana, od veljače do veljače, prosječna neto plaća porasla je 3,7 posto.

Najveći dobitnici su sljedeće djelatnosti: popravak i instaliranje strojeva i opreme (+21,9%), proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+18,2%), informacijske uslužne djelatnosti (+14,4%), računalno programiranje (+10,8%) te, iznenađujuće, sportske, zabavne i rekreacijske djelatnosti (+10,6%).

Tek onda slijedi prva 'državna' djelatnost – zdravstvena zaštita (+9,5%). Ovo navodi na zaključak da su se privatnici dobro okoristili koronavirusom. No, s druge strane, cijelom državnom i javnom sektoru plaće su rasle iznad prosjeka – u obrazovanju 6,2%, u socijalnoj skrbi 4,6%, u javnoj upravi 4,4%.

Dotle je čak 18 djelatnosti (mahom privatni sektor) imalo niže plaće nego prije pandemije. Najviše su stradale putničke agencije (-15,3%), iznenađujuće telekomunikacije (-12,2%), proizvodnja motornih vozila (-11,5%) i zračni prijevoz (-10,6%). Dakle, koronaistina nije ni crna ni bijela, ima privatnika kojima pandemija ide na ruku, ali je isto tako činjenica da se vlast pobrinula da nitko na državnim jaslama ne bude zakinut.

23. travanj 2024 00:05