Hrvatska
StoryEditor

Predstavljanje Hrvatske na izložbi EXPO 2020 u Dubaiju koštat će nas oko 25 milijuna kuna

24. Rujan 2021.
Expo 2020 dubai

Na najvećoj svjetskoj gospodarskoj pozornici i najposjećenijoj svjetskoj izložbi Expo koja se ove godine održava u Dubaiju od 1. listopada 2021. godine do 31. ožujka 2022. godine pod sloganom 'Povezivanje umova, stvaranje budućnosti', a koji će obuhvatiti tri tematska područja – mobilnost, održivost i povezivanje, nastupit će i Hrvatska i to po prvi puta nakon 2010. godine kada se Expo održao u Šangaju.

Očekuje se kako će ovo biti jedna od najposjećenijih izložba EXPO, koja će okupiti više od 25 milijuna posjetitelja iz više od 190 zemalja svijeta, uključujući sve države članice EU, ali i ono važnije pružiti mogućnost pristupa tržištima Afrike, Azije, Europe, Amerike, koji čine ukupno 3,2 milijarde potrošača.

- Zbog svega toga sudjelovanje na ovoj Svjetskoj izložbi izvrsna je prilika za promociju hrvatskog gospodarstva, inovacija, turizma, kulture, kao i svih ostalih segmenata ključnih u pozicioniranju Hrvatske – kažu nam iz Ministarstva turizma.

Hrvatska će se predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca, a hrvatski će gospodarstvenici u sklopu bilateralnih susreta s potencijalnim partnerima iz cijelog svijeta, imati priliku za razvoj daljnjeg poslovanja te mogućnost za predstaviti potencijal hrvatskog gospodarstva. 

Republika Hrvatska je od osamostaljenja sudjelovala na tri Svjetske izložbe i to 2000. godine u Hannoveru, 2005. u Aichiu te 2010. u Shangaiju. S obzirom na to da je World EXPO jedna od najvećih globalnih, nekomercijalnih događaja od gospodarskog i kulturnog utjecaja te uzimajući u obzir potencijal ulaska na mnogobrojna, za Hrvatsku još nedovoljno iskorištena tržišta, sudjelovanje RH na istoj prilika je za pozicioniranje Hrvatske kao konkurentne, inovativne i sigurne zemlje prepoznatljivog identiteta i kulture te očuvanih resursa.

Vlada Republike Hrvatske je još 7. svibnja 2018. potvrdila sudjelovanje na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai i imenovala tadašnjeg ministra turizma Garija Cappellija za Nacionalnog povjerenika Republike Hrvatske za EXPO 2020 Dubai te je iste godine potpisan Ugovor o najmu paviljona.

Za najam paviljona EXPO i osnovnu infrastrukturu plaćeno je 6,3 milijuna kuna, za izradu vizualnog i sadržajnog koncepta  hrvatskog paviljona, njegovo uređenje, održavanje tijekom izložbe EXPO i demontiranje po završetku je predviđeno 13,6 milijuna kuna. Izložbeni dio paviljona uključuje virtualno iskustvo - gledanje, slušanje i putovanje po cijeloj Hrvatskoj te predstavljanje njezinih prirodnih ljepota, turističkih atrakcija i specifičnosti.

U paviljonu je predviđena i poslovna zona koja će biti dostupna hrvatskim gospodarstvenicima za održavanje poslovnih sastanaka i popratnih aktivnosti te za održavanje bilateralnih susreta. Posjetitelji će u paviljonu imati priliku vidjeti i upoznati najbrži električni automobil na svijetu – izložbenu repliku nedavno predstavljene Rimac Nevere, a pomoću multimedijskih projekcija dijelit će se informativno-kulturni sadržaji o Republici Hrvatskoj.

U paviljonu će u dvije smjene raditi ukupno 12 djelatnika tijekom cijelog trajanja izložbe. Djelatnici su izabrani na natječajima temeljem Poziva za djelatnike tijela državne uprave za rad na Hrvatskom paviljonu na Expo 2020 Dubai i Oglasa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Direktor paviljona je generalni konzul RH u Dubaiju. Djelatnici paviljona će biti smješteni u unajmljenim stanovima u EXPO selu, koje je organizator EXPO 2020 namijenio za smještaj djelatnika svih država koje sudjeluju na izložbi.  Za troškove plaća djelatnika i najam stambenih jedinica te ostale troškove kao što su zdravstveno osiguranje, službena odjeća, troškovi prijevoza itd. Ministarstvo turizma i sporta iz svog proračuna izdvaja 4,5 milijuna kuna.

Cilj Expoa

EXPO 2020 Dubai ima za cilj stvaranje nezaboravnih iskustava koja će zadiviti, educirati i inspirirati posjetitelje svih dobnih skupina. Područje pored Dubaija gdje će se održati svjetska izložba projektirano je kao mjesto za predstavljanje i susret sudionika, svjetskih lidera, inovatora i političara iz cijelog svijeta u cilju povezivanja i razmjene ideja te najboljih praksi uz iniciranje kreativnog dijaloga za stvaranje nove generacije inovacija.

U središtu EXPO „grada“ bit će Al Wasl trg koji će predstavljati centralno mjesto susreta iz kojeg će se širiti tri područja u obliku latica, u sklopu kojih će biti paviljoni posvećeni podtemama: Mogućnosti, Mobilnost i Održivost. Tematske izložbe i događaji kao i ostali kulturni sadržaji bit će predstavljeni i izvan granica paviljona kako bi se povezali svi sudionici, dok će ogranci organizirani po podtemama služiti posjetiteljima kao tematski putokazi za lakše snalaženje i organiziranje posjeta sukladno njihovim preferencijama, a u cilju neformalnog učenja i prikaza raznolikosti u svijetu.

Sadržaji izložbe prostirat će se na 2 km2 dok će se na preostalih 2,4 km2 biti prateći sadržaji, uključujući i EXPO Village (naselje) za smještaj sudionika i osoblja, skladištenje, logistiku, prometnice, hotele, shopping centre i parkove.

Nakon završetka EXPO-a više od 80 posto izgrađenog prostora bit će prenamijenjeno i upotrebljavat će se u druge, već određene svrhe. Tematske četvrti postat će poslovni prostori namijenjeni tvrtkama i institucijama, glavni tematski paviljoni postat će logistički centar, centar za znanost i istraživanje i centar za održavanje evenata. Područje na kojem će se za vrijeme održavanja nalaziti smještajne jedinice za zaposlenike i posjetitelje postat će rezidencijalna četvrt.

Hrvatska je od osamostaljenja sudjelovala na tri Svjetske izložbe (Hannover 2000., Aichi 2005. i Shanghai 2010.), te na dvije od tri Međunarodne izložbe (Lisabon 1998. i Zaragoza 2008.).

16. travanj 2024 22:18