Hrvatska
StoryEditor

Predstavljena prva aplikacija za mentalno zdravlje na hrvatskom jeziku

01. Lipanj 2021.
Sandro Kraljević

NAOMI je prva aplikacija za mentalno zdravlje na hrvatskom jeziku a namijenjena je svima onima koji na anoniman, edukativan i zabavan način žele raditi na sebi i osjećati se bolje, posebice u ovom neizvjesnom vremenu u kojem se veliki broj pojedinaca osjeća napeto i anksiozno zbog budućnosti, potišteni su i depresivni, ne znaju se nositi s frustracijom, te imaju poteškoća sa spavanjem.

- Ideja za aplikaciju rodila se još prošle godine u travnju, za vrijeme prvog lockdowna. Nas troje foundera odlučili smo iskombinirati naša psihološka i tehnička znanja te smo u svega pet dana kreirali prvu verziju NAOMI – chatbot koji se besplatno mogao koristiti preko Facebookovog Messengera. Sada smo kreirali mobilnu aplikaciju s puno više funkcionalnosti: NAOMI vam može pomoći da se smirite kad ste napeti i da svoje negativne misli zamijenite produktivnijima. Ona je tu da vam pomogne nositi se sa stresom i neugodnim emocijama, te vas kroz topao i prijateljski ton komunikacije vodi kroz više od 50 različitih tehnika. Kroz pažljivo kreiran sustav notifikacija podsjeća vas na razne aktivnosti, daje vam stručne i praktične psihološke savjete, omogućuje vam vizualni uvid u vaše stanje kroz niz različitih grafova, a kroz interaktivne igre možete se i zabaviti – govori nam Sandro Kraljević, psiholog i osnivač, vlasnik i direktor Mind Laba.

Sam development trajao je osam mjeseci, od kojih su prva dva mjeseca potrošena na kreiranje psihološkog sadržaja a preostali mjeseci za samu tehničku izvedbu aplikacije.

- NAOMI tim čine Nikolina Šaravanja i moja malenkost, oboje psiholozi i edukanti kognitivno-bihevioralne terapije, na čijim načelima i počiva sam sadržaj aplikacije. Zajedno imamo više od 1.000 odrađenih sati psihoterapije s različitim pojedincima. Treći član tima je Marino Šabijan, student medicine koji je već kreirao jednu mobilnu aplikaciju, i to za prevenciju kardiovaskularnih bolesti a samu aplikaciju izradio je tim vanjskih freelancera – objašnjava Kraljević.

Svakako valja napomenuti još jedan benefit koji NAOMI daje, i to svojim poslovnim klijentima. Naime, osim što im pomaže da se brinu za mentalno zdravlje svojih zaposlenika i employer branding, NAOMI kompanijama daje informacije (naravno, anonimne) o njihovom zadovoljstvu poslom, motiviranosti i radnoj angažiranosti. Nažalost, i dalje živimo u vremenu u kojem je traženje psihološke pomoći stigmatizirano, te kada bismo zaposlenicima omogućili takvu vrstu asistencije koja je potpuno anonimna i dostupna 0-24 na njihovom mobilnom telefonu, to se može izravno odraziti na poboljšanje njihovog zadovoljstva poslom i organizacijske klime općenito.

13. travanj 2024 19:25