Hrvatska
StoryEditor

Prema prvim anketama 35 tisuća turističkih djelatnika želi se cijepiti. Hoće li uloviti sezonu?

26. Ožujak 2021.

Nakon početnog sramežljivog interesa za cijepljenje među populacijom koja ne spada u rizične skupine (kronične bolesnike i stariju populaciju), interes šire javnosti u ovom je trenutku eksplodirao.

Kako saznajemo, na adresu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svakodnevno stiže gomila zahtjeva za cijepljenje, iz svih mogućih sektora, privatnih i javnih. Svatko u ovom trenutku želi biti prioritetna skupina. Sportaši se pripremaju za natjecanja, izvoznici putuju na međunarodna tržišta, prosvjetni radnici rade s djecom, turizam se priprema za sezonu i sl. Jedna od tvrtki koja je poslala zahtjev je i HEP.

- S obzirom na to da veći broj naših radnika obavlja poslove na terenu i u direktnom je kontaktu s kupcima i korisnicima, HEP je u dogovoru s reprezentativnim sindikatima HEP-a uputio dopis Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo da se razmotri cijepljenje radnika HEP grupe. Postupit ćemo sukladno odgovoru HZJZ – istaknuli su u HEP-u.

Ono što je trenutno najizglednije je da će, kako se već ranije pisalo, na listu prioriteta uskoro doći turistički djelatnici i to ne iz epidemioloških već gospodarskih razloga.

Proces cijepljenja u turističkoj branši priprema se već neko vrijeme u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, koje je putem strukovnih udruga iniciralo prikupljanje osobnih podataka zaposlenika s ciljem dobivanja kvalitetne baze podataka za provedbu programa cijepljenja, kojim bi sektor turizma bio stavljen u prioritetnu skupinu.

Do sada se nije jasno preciziralo što i tko sve spada u skupinu turističkih djelatnika jer to je vrlo širok pojam. Tijekom sezone u turističkim destinacijama gotovo su sva zanimanja vezana za turizam – od privatnih iznajmljivača, vozača autobusa, blagajnica u trgovinama pa nadalje hotelskog osoblja, ugostitelja i sl.

Međutim sada je slika nešto jasnija. Ministarstvo turizma i sporta 19. ožujka uputilo je dopis strukovnim udrugama u turizmu da provedu ankete među gospodarskim objektima, a u ovom trenutku provode ih HGK, HUT, Nacionalna udruga ugostitelja, HOK, Hrvatski ferijalni i hostelski savez itd. Podatke prikuplja svaki pojedini gospodarski subjekt za one zaposlenike koji se žele cijepiti.

- Prioritet se odrađuje u skladu s epidemiološkim rizicima pri čemu nisu isključivi prioritet samo zaposlenici koji ostvaruju veće kontakte prema gostima, već, naprimjer, i oni zaposlenici koji radi prirode posla nisu u mogućnosti osigurati kvalitetnu fizičku distancu, osobito u zatvorenim prostorima (npr. kuhinja, točionik i sl.) – objašnjavaju u Ministarstvu.

Prema do sada prikupljenim podacima, anketirano je više od 50 tisuća turističkih djelatnika od kojih je 70 posto pokazalo interes za cijepljenje. Znači, za sada je na listi već 35 tisuća prioritetnih cijepljenja, s time da će se raditi još dodatne ankete i analize.

- Interes za cijepljenje je velik, što pokazuje odgovornost turističkog sektora. Početak cijepljenja se dogovara s HZJZ-om. Namjera je čim prije započeti s cijepljenjem turističkih djelatnika, po mogućnosti već početkom svibnja. Vjerujemo da ćemo dobrom organizacijom i dostupnosti cjepiva uspjeti procijepiti veći dio turističkih djelatnika do početka vršnog dijela turističke godine – kažu u Ministarstvu.

U HZJZ-u kažu da, s epidemiološkog stajališta, sukladno Planu cijepljenja, trenutno se cijepe osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima. Nakon ove grupe dolazi na red cijepljenje radnih i drugih kolektiva u okviru kojih je moguće organizirati cijepljenje 'na licu mjesta', radi bržeg obuhvata što većeg broja ljudi cijepljenjem. Tu spadaju i turistički djelatnici.

- U okviru radnih kolektiva, u epidemiološkom smislu se mogu razlikovati kolektivi u kojima je nužan duži boravak većeg broja osoba zajedno u zatvorenom prostoru, poput odgojno-obrazovnih ustanova, pa bi takvi kolektivi imali prednost u odnosu na druge kolektive. Kod cijepljenja turističkih djelatnika, kao prvi korak će trebati utvrditi o kojim točno djelatnicima se radi te izraditi snimku stanja s iskazom interesa, iz čega će se vidjeti o kojim količinama cjepiva je riječ – istaknula je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Neka jednostavna računica kaže da to neće uopće biti lako izvedivo. Ako će se raditi masivno cijepljenje 'na licu mjesta', valja uzeti u obzir da turističkih mjesta u Hrvatskoj ima bezbroj. Ako se s cijepljenjem krene u svibnju, a između dvije doze u najboljem slučajem prođe mjesec dana, bit će to vrlo 'na knap'. Uostalom, većina turističkih subjekata veći priljev gostiju (ako ne bude žešćeg lockdowna na međunarodnim tržištima) očekuje u lipnju. U slučaju da ne bude nikakvog problema s nabavom cjepiva i da organizacija procesa bude vrhunska (a, sad već iz iskustva, uvijek negdje nešto zapne), za ostvarenje ovog ambicioznog cilja više je vjerojatno da će turistički djelatnici biti procijepljeni taman kad sezona prođe.

18. travanj 2024 09:38