Hrvatska
StoryEditor

Preporuke HZJZ-a - Kako se ponašati u zatvorenim prostorima i trgovinama

27. Travanj 2020.
foto Dražen Lapić

U ponedjeljak je odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite popušten dio mjera zaštite od pandemije koronavirusa radi djelomičnog pokretanja gospodarstva. Osim što s radom počinju i neprehrambene trgovine (osim u trgovačkim centrima), otvaraju se i muzeji, knjižnice, knjižare te obrti poput postolara, krojača, izrade ključeva, poslovnice turističkih agencija, foto studiji. 

I dalje je izrazito potrebno pridržavati se svih epidemioloških mjera i preporuka s obzirom da će sada biti fluktuacija ljudi veća. Stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio preporuke za sprečavanje infekcije u svim ponovno otvorenim poslovnim subjektima.

Kao prva i osnovna preporuka je higijena ruku i kupaca i zaposlenika, no preporuča se i maksimalno izbjegavanje dodirivanja lica, posebice usta, nosa i očiju. Također, preporuča se održavanje razmaka među kupcima i zaposlenicima od barem dva metra, a nošenje zaštitnih maski je obavezno. 

Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljene su detaljne preporuke za sprečavanje infekcije u trgovinamamuzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima, knjižnicama i antikvarijatima, svih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti (osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima).

25. travanj 2024 07:23