Hrvatska
StoryEditor

Preuzmite HRK2EUR Converter besplatni alati za konverziju kuna u eure

03. Siječanj 2022.

Vlasnici webshopova neće imati poteškoća s dvojnim prikazom cijena u kunama i eurima tijekom pripreme za uvođenje eura čija će primjena početi u siječnju 2023. jer već postoji besplatni alati za konverziju. Radi se o alatu HRK2EUR Converter koji je osmislio Josip Tomić, team lead i full stack developer, programer IT tvrtke CROZ. Tomić ističe da se tehnički ne radi o aplikaciji za krajnje kupce već o skripti za trgovce i obrtnike.

- Skripta funkcionira tako da pokušava detektirati cijene u kunama na web stranici gdje je dodana, te uz cijenu napisati njenu protuvrijednost u eurima. Protuvrijednost se postavlja po fiksnom tečaju koji je definiran zakonom za prijelazno razdoblje kod prelaska na euro. Trgovac time omogućuje kupcu da pregledom njegove web stranice u isto vrijeme vidi cijene u obje valute – kaže Tomić.

Skripta je namijenjena malim i velikim trgovcima, obrtnicima i OPG-ovcima te bilo kome tko posjeduje i održava web stranicu koja sadrži cijene. Omogućuje lako i bezbolno podešavanje stranice za rad u okvirima zakona vezanih uz prelazak na euro. Konverter je moguće preuzeti na Githubu i NPMu, na kojem se nalaze i upute za instalaciju i korištenje. Za dodavanje konvertera na web stranicu, onome tko inače održava web stranicu treba najviše dva sata. Konverter je pušten kao open-source alat s MIT licencom, što znači da ga stvatko može preuzeti i dorađivati.

- Trenutačno u CROZ- u ne nudimo specifičnu podršku oko alata, no na raspolaganju smo za pitanja i prijedloge oko nadogranje. Također, svatko iz IT zajednice može iznijeti svoja unapređenja skripte preko GitHuba koje ćemo uzeti u obzir i dodati u konverter. Takvih prijedloga je već bilo i nadamo se da će ih biti i još – pojašnjava Tomić. Trenutačno  nema točnih podataka koliko je zanimanje korisnika za ovaj alat jer je još rano za dvostruki prikaz cijena.

- Zasad konverter koriste drugi timovi nutar naše tvrtke. Nadamo se da će informacija o konverteru doći i do većeg broja potencijalnih korisnika koji će si time olakšati život u procesu prilagodbe prelasku na euro i pritome uštedjeti – kaže Tomić.

27. travanj 2024 06:35