Hrvatska
StoryEditor

Prijedlog Ministarstva graditeljstva: 20.000 kuna po kućanstvu za dimnjake i bojlere

05. Svibanj 2020.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u ponedjeljak je održan radni sastanak na temu hitne sanacije dimnjaka i ugradnje bojlera kojima bi se dijelu građana Zagreba čije su zgrade i kuće pogođene potresom omogućio povratak u njihove domove. Na sastanku koji je sazvao ministar Štromar su, među ostalima, sudjelovali i predstavnici struke, kao i HGK, upravitelja zgrada, Gradske plinare, izvođača radova i dimnjačara.

- Otišli smo korak naprijed i vjerujem da ćemo u srijedu zajedno sa strukom, strojarima i gradskom plinarom usuglasiti konačno rješenje i jasne upute. Od početka govorimo da ćemo ljudima pomoći i da ih nećemo ostaviti da se snalaze sami, a sad konačno dolazimo i do konkretnih rješenja - rekao je ministar Štromar i dodao da će obnova trajati godinama ali ljudi koji su ostali bez domova nemaju toliko vremena i njima se treba nuditi rješenje odmah. 

 

Ministar Štromar istaknuo je da je ovo bio četvrti radni sastanak samo na temu obnove dimnjaka i nabavke bojlera koji su jedan dio priče o sanaciji.

- Stvari koje nisu rješavane godinama mi pokušavamo kroz razgovore struke i kompromis riješiti u par tjedana. Na sastanku su bili svi, od upravitelja zgrada do projektanta i izvođača, a za dva dana ćemo ponovo sjesti još i sa strojarima i gradskom plinarom. Ovo možda djeluje kao malo pitanje u čitavoj obnovi, ali izuzetno je važno jer brojni građani ne mogu biti u svojim stanovima i kućama jer nemaju toplu vodu i grijanje. Desetljećima postoje neslaganja između različitih službenih tijela na tu temu i to je izvan domene Ministarstva, ali tu smo da u ovoj situaciji zajedno riješimo problem i damo jasnu uputu upraviteljima zgrada. Građani i upravitelji ne znaju što im je činiti i kao takvi su izloženi različitim ponuđačima s cijenama koje su višestruko više od onih za koje smo danas čuli da su objektivne - kazao je ministar Štromar.

20.000 kuna po kućanstvu za dimnjake i bojlere

Ministarstvo će ići s prijedlogom da se upraviteljima zgrada ili vlasnicima kuća koje su pretrpjele oštećenja po izvršenoj sanaciji doznače sredstva u iznosu od 20.000 kuna po stanu. Taj bi iznos bi namijenjen isključivo za projektiranje i sanaciju zajedničkih dimnjaka te nabavke bojlera. Upute na koji način će se ostvariti pravo na sredstva i koja dokumentacija će biti potreba biti će objavljene idući tjedan, stoji na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

- Taj prijedlog plod je zajedničkih razgovora s ministrima Ćorićem i Marićem, vjerujem da je to za ovaj dio sanacije značajan iznos. Ponovno ću spomenuti inženjere iz Komore i Građevinskog fakulteta, ali i ostale koji su pomogli pri izradi troškovnika. Procijenili su trošak projektiranja i radova na sanaciji dimnjaka, pogledali smo cijene bojlera i ovo predstavlja iznos koji će u velikom broju slučajeva u značajnom dijelu, a negdje i u potpunosti pokriti taj trošak, no nije moguće izraditi točan troškovnik koji će predvidjeti sve što će se pojaviti na terenu obzirom na različite situacije u pojedinim objektima. Ono što paralelno spremamo je i model kako transparentno i u realnom vremenu omogućiti praćenje trošenja novca po svakom kućnom broju, ne samo nama, nego i svim zainteresiranim građanima i medijima. Time će mogućnost zloupotrebe javnog novca koji je namijenjen za pomoć ljudima koji su preživjeli ovu traumu biti svedena na minimum – dodao je Štromar.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja odmah nakon potresa krenulo je u izradu Zakona o obnovi, a u izradu se aktivno uključila i struka. Prijedlog Zakona napravljen je i nalazi se u prethodnoj proceduri što znači da ga je Ministarstvo graditeljstva poslalo drugim ministarstvima i nadležnim tijelima na prethodno mišljenje, a prije njegovog upućivanja na javno savjetovanje, što se očekuje ovaj tjedan. Paralelno s tim, izrađuje se program obnove i ostali provedbeni dokumenti. 

Cijeli izvještaj sa sastanka možete pročitati na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

17. travanj 2024 03:54