19. siječanj 2021.

Prilika za hrvatske stručnjake održivog razvoja: Čak 295.000 eura za projekte u Jadransko-jonskoj regiji

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku objavila je otvoreni postupak javne nabave za razvoj šest projektnih ideja koje spajaju teme transporta, održivog turizma, plavog rasta, obnovljivih izvora energije i kvalitete okoliša vrijedan ukupno 295.081,98 eura. Projektne ideje predložene su i njihov razvoj će biti financiran kroz aktivnosti EUSAIR Facility Point Plus projekta i vrlo su ozbiljan korak prema ostvarenju Jadransko-jonske strategije EUSAIR.

EUSAIR je makroreginalna europska strategija koja u viziju razvoja uključuje održivu komponentu kao obavezu iz Europskog zelenog plana. Održivost znači da ako resurse potrošimo sada, nećemo ih imati u budućnosti. Cilj je strategije dugoročno očuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa na kojemu se taj razvoj temelji.

Stručnjacima se nudi 49.180,33 eura za razvoj svake od šest projektnih ideja, a čak u četiri projektne međusektorske ideje istaknute su teme održivog turizma. Nakon što su hrvatski stručnjaci nedavno dobili posao za razvoj projekata u području inovativnog turizma za cjelokupno područje Jadransko jonske makroregije, ovim novim natječajem pruža se još jedna prilika za dokazivanje u području održivog turizma i održivog razvoja na širem makroregionalnom području.

Rok za prijavu je 12. veljače, a natječaj je objavljen na Portalu javne nabave Službenog glasnika Republike Slovenije, na Europskom portalu javnih nabava TED - Tenders Electronic Daily i na stranici projekta na kojima su i svi detalji o usluzi koja se traži te uvjetima i proceduri prijave. Konačni izbor stručnjaka ovisit će i o relevatnom iskustvu stručnjaka i broju uspješno razvijenih sektorskih projekata i međusektorskih projekata navedenih područja na nacionalnoj, međunarodnoj i međuregionalnoj razini.

Ukratko o projektnim idejama za koje se traži razvoj:

STETAI ili Održivi turizam kroz ekološke energetske tehnologije u zgradama od visokog arhitektonskog interesa je projektna ideja koja spaja teme povezivanja regije i održivog turizma. Cilj joj je pokazati kako primijeniti obnovljive izvore energije na vrijednim kulturno-povijesnim zgradama koje su često uključene i u turističku ponudu.

Druga projektna ideja, za sada bez skraćenog naziva, spaja teme plavog rasta i kvalitete okoliša smjera poboljšanju pomorskog prostornog planiranja, posebno prekogranične pomorske planove sukladne MSP Direktivi i poboljšanju upravljanja morskim slivom. Očekuje se da će ishodi poboljšati upravljanje ribarstvom i akvakulturom, a time će pridonijeti i održivijoj upotrebi prirodnih resursa povezanih s održivim rastom ovih sektora.

WAI-TP - WATERBORNE Jadransko-jonska tehnološka platforma predviđa stvaranje makroregionalnog klastera unutar širokog polja plave ekonomije, usredotočen na jačanje inovacija u sektoru pomorskih tehnologija (uglavnom brodogradnja, plovidba, pomorski promet, priobalno područje, logistika, morska robotika).

ADRIONCYCLETOUR cilja na razvoj Jadransko-jonske biciklističke rute duž obale cijelog jadranskog i jonskog bazena od Italije do Grčke glavnih veza s kopnenim područjima i povezivanje s EuroVelo rutama i alpskom regijom. Projektna ideja predviđa poboljšanje biciklističke infrastrukture i povezivanje s drugim oblicima javnog prijevoza.

BlueCulture ideja za cilj ima razvoj makroregionalnog klastera BlueCulture tehnologija i stvaranje Međunarodnog centra kompetencija. Dio predviđenih aktivnosti je dokumentiranje, zaštita i istraživanje podvodne prirodne i kulturne baštine u makroregiji, te razvoj usluga s dodanom vrijednošću u turizmu.

Projekt ADRIONet namjerava kapitalizirati dragocjeno iskustvo postojeće mreže AdriaPAN i krenuti prema njezinom proširenju (do Jonskog mora) i konsolidaciji kao neovisne pravne osobe. Cilj mu je poboljšati mogućnosti morskih i obalnih zaštićenih područja za zajedničko djelovanje, olakšati provedbu zakonodavstva EU-a o okolišu i omogućiti očuvanje biološke raznolikosti.