Hrvatska
StoryEditor

Program koji stvara nove generacije ženskih lidera: EBRD obilježava 10 godina provođenja Programa za poduzetnice u Hrvatskoj

19. Studeni 2021.

Na koji god način odlučili analizirati podatke, predstaviti ih i interpretirati, ista poruka iznova odjekuje: financijska uključenost žena i jednaki pristup mogućnostima od iznimne su koristi društvu u cjelini i imperativ za postizanje gospodarskog prosperiteta i održivog razvoja.

Ipak, unatoč napretku na području socijalne i gospodarske uključenosti žena, poduzetnice se i dalje suočavaju s izazovima u pristupu financiranju, poslovnom savjetovanju i umrežavanju kroz koje dobivaju podršku za uspješno razvijanje poduzeća.

Tijekom pandemije poduzetnice su se suočile s vrlo zahtjevnim okolnostima.

- Pandemija je ostavila trag bez presedana na mala poduzeća u svim zemljama gdje posluje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uključujući Hrvatsku. Mala i srednja poduzeća koja vode žene, najpogođeniji su segment zbog ograničenog pristupa vještinama i financiranju koji se povrh društvene, pojavljuju i zbog rodno uvjetovanih nejednakosti - rekla je Biljana Šćekić, regionalna voditeljica savjetodavnih programa EBRD-a za mala i srednja poduzeća.

Kako bi odgovorio na prepreke s kojima se suočavaju poduzeća koja vode žene, EBRD je sa svojim donatorima pokrenuo Women in Business programme koji na sveobuhvatan način daje podršku tvrtkama kojima upravljaju žene i stvara uvijete za njihov uspjeh. Program pruža pristup stručnim znanjima i vještinama, financiranje i poslovno umrežavanje.

Ove godine Program obilježava svoju 10. godišnjicu u Hrvatskoj. Kroz Program smo podržali preko 150 tvrtki, kojima upravljaju žene, sa savjetodavnim projektima, 400  poduzetnica pohađalo je treninge i radionice i više od 490 malih i srednjih poduzeća pod vodstvom žena dobilo je financiranje putem kreditnih linija koje su plasirale lokalne partnerske banke. 

 - Danas ovaj Program nastavlja inspirirati sljedeće generacije žena lidera i na najbolji način ukazuje što se sve može postići kad smo ustrajni -  dodaje Biljana.

Povodom ove obljetnice, u fokus stavljamo inspirativne korisnice našeg Programa koje osporavaju stereotipe, napreduju i uspjeh definiraju vlastitim mjerilima.

image

Sibila Serdarević, Fraktura

foto

Književnost je oduvijek bila Sibilina strast. Izdavačku kuću Frakturu pokrenula je kako bi ljubav prema knjigama pretočila u poduzetnički pothvat i donijela kvalitetnu literaturu svojim čitateljima. Od svojeg prvog pojavljivanja na zagrebačkoj književnoj sceni prije 19 godina, Fraktura je izrasla u vodećeg izdavača, a nedavno je otvorila i svoju prvu fizičku knjižaru.

Širenje poslovanja s knjižarom u vrijeme pandemije bio je vrlo hrabar potez, kojem se Sibila dugo nadala.

- Knjižara je prema našoj viziji mjesto okupljanja i ako je knjiga, odnosno čitanje nekakav samotni čin, vjerujemo da je knjiga dobar povod za okupljanja i za razgovor. Knjižara je upravo mjesto koje pruža mogućnost za to -  kaže Sibila.

Tijekom pandemije, potrošačke su se navike mijenjale i povećana sklonost e-kupovini dala je Frakturinoj internetskoj trgovini dodatan poticaj, no Sibila je sad morala žonglirati s oba kanala prodaje.

- Razmišljali smo o načinima poboljšanja naše prodaje, osobito dodira s direktnim kupcima. Tu nas je Banka podržala konzultantskim projektom koji je bio usmjeren poboljšanju prodaje kroz direktne kanale. Projekt je obuhvaćao digitalne kanale, naš webshop, ali i knjižaru kao stvarno mjesto prodaje te je povezao sve prodajne kanale -  dodaje Sibila.

Savjetodavni projekt koji je podržao EBRD-jev Small Business Impact Fund pomogao je Sibili unaprijediti vještine digitalnog marketinga i integrirati digitalne kanale i fizičku trgovinu, s konačnim ciljem povećanja prodaje.

Fraktura je značajno mjesto zagrebačke kulturne scene, privlači čitatelje iz cijelog grada koji nerijetko dolaze po Sibiline književne preporuke.

image

Ksenije Vrbanić, XD

foto

Tijekom odrastanja Ksenija Vrbanić bila je uvjerena da će postati slikarica. No, slijedila je savjet svojeg mentora i zakoračila je u svijet dizajna i dogodilo se neočekivano.

Danas je kreatorica eminentnog modnog brenda Xenia Design, prisutnog u više od 350 trgovina diljem svijeta. Ksenija koristi materijale koji se mogu reciklirati te stvara “pomaknuti”, futuristički dizajn. I dalje promovira vrijednost i prednosti mentorstva i njegovu ključnu ulogu u pomaganju ženama da ostvare svoj potencijal.

Pojavom pandemije, Ksenija je morala pronaći način kako održati poslovanje tijekom lockdowna i provođenja mjera socijalnog distanciranja. Sretna je okolnost da je baš prije početka pandemije, savjetodavni projekt u sklopu Programa za poduzetnice podržao Kseniju pri pokretanju svoje prve online trgovine.

- To je dosta zahtjevna investicija i sretni smo da nas je Banka putem Programa za žene u poduzetništvu podržala i uspjeli smo lansirati webshop neposredno prije pandemije, što je bilo vrlo vizionarski. Sam početak je bio apokaliptičan jer se sve zatvorilo. Jedini izvor komunikacije s kupcima je bio webshop - kaže Ksenija.

Ksenija i EBRD nastavili su suradnju kroz još jedan savjetodavni projekt, osmišljen s ciljem unaprjeđenja digitalnog marketinga.

image

Romana Ilić, Studio 3LHD

foto

Raditi na tome da postane menadžerica, nije bio neposredni cilj Romane Ilić kad je počela studirati arhitekturu. No, poslovnim iskustvom dorasla je ulozi odgovorne osobe i počela primjećivati prilike za napredovanje. Skupila je hrabrost da poduzme sljedeći korak i okušala sreću prihvativši upravljačku poziciju u tvrtki.

Romanin savjet ženama koje žele napredovati ili postati poduzetnice je sljedeći: “Treba samo malo biti hrabar i iskoristiti priliku koja nam se ukaže. Ona se poslije može i promijeniti. Nikad zapravo ne znamo što će nam neka prilika donijeti,” kaže Romana.

Romana je direktorica renomiranog i međunarodno nagrađivanog arhitektonskog ureda Studio 3LHD i vodi neke od najinovativnijih projekata tvrtke.

Poduzetnice koje je EBRD podržavao tijekom godina u Hrvatskoj potječu iz različitih industrija. One su arhitekti i dizajneri, izdavači i inženjeri, psiholozi i menadžeri. One su dio rastuće zajednice poslovnih žena koje na svojem poslovnom putu preuzimaju izazove, nadahnjuju druge da slijede svoje planove i poduzmu prvi (i često najteži) korak prema poduzetništvu.

- EBRD je ponosan što predvodi napore koji za cilj imaju financijsku uključenost i gospodarsko osnaživanje žena u Hrvatskoj. Žene u poduzetništvu pomažu u stvaranju novih radnih mjesta, daljnjeg gospodarskog rasta i čine pokretačku snagu održivog oporavka. Odlučno nastavljamo s aktivnostima koje omogućuju jednake mogućnosti za sve, jačanje sudjelovanja žena u gospodarstvu i dajemo podršku da im se uklone prepreke na putu prema uspjehu zaključuje Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj.

image

Sibila Serdarević, Fraktura i Victoria Zinchuk, EBRD

foto

EBRD-jev Program za poduzetnice u Hrvatskoj financira Small Business Impact Fund (donatori uključuju Italiju, Japan, Koreju, Luksemburg, Norvešku, Švedsku, Švicarsku, TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund i SAD).

25. travanj 2024 06:41