Hrvatska
StoryEditor

Program ‘Pokreni nešto svoje‘ i u 2021. nastavlja podupirati mikropoduzetništvo i stvarati društvenu vrijednost

16. Prosinac 2020.
Arbo Smart

Natječaj Philip Morrisa i ACT Grupe, koji se održao četvrtu godinu zaredom, je i u 2020. otkrio šest kreativnih i održivih poslovnih ideja za koje ćemo sigurno još čuti. Ovaj program potpore poduzetničkim projektima u Hrvatskoj namijenjen je poduzetnicima početnicima i mikropoduzećima, a dobitnicima nudi mentorstvo u razvoju poslovanja, bespovratna sredstva u iznosu od 74.000 kuna po projektu i javno priznanje kroz promociju programa.

Philip Morris Zagreb i ACT Grupa stvorili su iznimno uspješan program koji je potaknuo poduzetnički optimizam, a neki od dosadašnjih korisnika su: alat za pomoć kod poteškoća s čitanjem Omo Reader, društvena igra Strašne žene, poznati Makerphone, Freewa i mnogi drugi diljem Hrvatske. Philip Morris je kroz četiri izdanja ovog programa, u impact poduzetništvo ukupno uložio više od 2.5 milijuna kuna, a prema izračunima, ostvaren je društveni povrat od 2 kune stvorene vrijednosti na svaku uloženu kunu, odnosno ukupno više od 5 milijuna kuna društvene vrijednosti.

- Nagrada Pokreni nešto svoje dodijeljena nam je u jeku globalne krize kada su mnogi drugi slični programi obustavljeni. To je, osim benefita za nas dobitnike potpore, donijelo i prilike za napredak lokalnim zajednicama te poduzećima koja surađuju s dobitnicima - rekao je Josip Popčević, jedan od ovogodišnjih dobitnika, iz tvrtke Cornuta koja se bavi solitarnim pčelama.

Pokreni nešto svoje i u 2021.

- Unatoč izazovima s kojima smo se u ovoj godini svi susreli, Philip Morris je već potvrdio svoju potporu i za sljedeću godinu. Kroz četiri dosadašnja izdanja Pokreni nešto svoje dodijeljena su gotovo dva milijuna kuna za 26 uspješnih poduzetničkih projekata, a naši su dobitnici za vrijeme sudjelovanja u programu kreirali nova radna mjesta, razvili nove proizvode, ali i ulagali u novu opremu i infrastrukturu - izjavila je Dijana Najjar iz Philip Morris Zagreba.

Ove je godine na natječaj pristiglo ukupno 247 prijava iz cijele Hrvatske, a finalisti natječaja i dobitnici potpore izdvojili su se prema inovaciji, društvenom utjecaju koji će projekt imati te prema potencijalu rasta i održivosti projektne ideje. Organizatori su oduševljeni inovativnošću prijavljenih projekata i zadivljujućim stvarima koje kandidati rade, a ove se godine posebno istaknuo veliki broj ekoloških inovacija.

- Lijepo je vidjeti da nešto što sam stvoriš može pomoći društvu u globalu. Na kraju krajeva, glavni cilj naših aktivnosti je ponuditi rješenja koje će doprinijeti kvaliteti okoliša u kojem živimo - rekao je dobitnik nagrade Fran Poštenjak iz tvrtke Arbosmart koja nudi SaaS rješenje za upravljanje zelenom infrastrukturom.

- Radimo na transformaciji društva prema što većoj održivosti, bio raznolikosti, smanjenju zagađenja i klimatskih promjena. U tom smislu, javno priznanje je i potvrda da naše poslovanje ima širu društvenu konotaciju i dobrobit za sve uključene - rekao je dobitnik Miroslav Latal iz tvrtke Microsect koja se bavi proizvodnjom alternativnog hranjiva iz brašnara.

- Da smo među šest odabranih projekata, saznali smo dok smo uslijed lockdowna i zatvaranja granica mozgali o tome kako doći do dvije sirovine nužne za nastavak proizvodnje, a koje Hrvatska nažalost ne proizvodi sama. U tom scenariju u kojem se činilo da je sve crno i neizvjesno, vijest o nagradi nas je pogurala da krenemo raditi plan B i cijelu proizvodnju, ako bude potrebno, prebacimo na vrstu proizvoda za čiji smo razvoj dobili nagradu. To da smo baš mi konačno među odabranima, značilo je da netko vjeruje u nas, da su baš naš rad, trud i ideju ocijenili kao nešto vrijedno investiranja, što će doprinijeti boljem svijetu - izjavio je dobitnik Davor Ćiković iz tvrtke Hortiviera, koja proizvodi ekološka sredstva za pranje i čišćenje Pero.

Educirali mikropoduzetnike

Kada je Philip Morris Zagreb prije četiri godine stvarao program Pokreni nešto svoje, ideja je bila dati doprinos društvu i zajednici u kojoj posluju na dugoročno održiv način. Odabrali su pružiti podršku mikropoduzetništvu zaključivši kako su upravo mikropoduzetnici jedni od pokretača gospodarstva i imaju veliki potencijal, ali im nedostaje adekvatna financijska i mentorska podrška.

- Za održivost poduzetničkog pothvata poslovanje treba biti profitabilno, i zato je važna edukacija. U ovom natječaju ACT Grupa nudi mentorstvo iz različitih funkcija poslovanja, primjerice: vođenje financija, prodaja, marketing, upravljanje poslovanjem, upravljanje operacijama, ljudski resursi, uspostava procesa, upravljanje impactom poslovanja i ostala potrebna znanja - rekla je Ana Brigović iz ACT Grupe.

- Projekt Pokreni nešto svoje mi je dao vjetar u leđa ka stabilnom poslovanju. Osim same novčane potpore, projekt mi je kroz odlično mentorstvo omogućio brže savladavanje osnovnih poslovnih vještina, prijeko potrebnih za opstanak na tržištu - izjavio je Bruno Motik, jedan od dobitnika, koji se u Green Tools Techu bavi izradom alata za regenerativnu poljoprivredu.

U dobrom društvu

Podsjetimo, šest ovogodišnjih dobitnika nagrade Pokreni nešto svoje su:

  • 3Dtech d.o.o. s projektom IZZY Walk - 3D printerom za izradu kozmetičkih dodataka na protetska kućišta za osobe amputiranih potkoljenica.
  • ArboSmart Technologies d.o.o. s projektom ArboSmart Cloud - SaaS rješenjem koje čini brigu o zelenim površina jednostavnijom nego ikad.
  • Cornuta s projektom Solitarne pčele – prijateljski oprašivači. Solitarne pčele su divlje pčele koje ne bodu, ne prave med, ne žive u zajednicama, a u oprašivanju pokazuju puno veću učinkovitost u odnosu ne medonosne pčele.
  • Green Tools Tech s projektom Smart tools for small farms koji se bavi proizvodnjom alata dizajniranih za mala poljoprivredna gospodarstva i vrtove, prema načelima regenerativne poljoprivrede.
  • Hortiviera d.o.o. s projektom Razvoj eko vodotopivih doza za čišćenje – Pero zero. Pero je hrvatski brand eko sredstava za čišćenje kao i deterdženata za pranje odjeće.
  • Microsect d.o.o. s projektom proizvodnje alternativnog hranjiva iz brašnara za ribe, kućne ljubimce, te perad i druge životinje koje se uzgajaju za prehranu ljudi.
27. travanj 2024 03:55