Hrvatska
StoryEditor

Proizvođačima nije jasno zašto se u novi prijedlog Zakona ugradio prijedlog o zabrani lakih plastičnih vrećica

18. Prosinac 2020.
Obrt stari grad

Miroslav Francuzević, vlasnik je tvrtke Stari grad iz Vukovara koja se bavi preradom neopasnog otpada iz kojeg izrađuje granulirani reciklat koji se koristi u proizvodnji plastičnih, polietilenskih vrećica. Tvrtka u kontinuitetu posluje od 1998., pokrenuo ju je još njegov otac Zvonko, a danas broji 14 zaposlenih i ostvaruje šest milijuna kuna ukupnog prihoda. Osim reciklata kao sirovine za proizvodnju tzv. lakih vrećica koje se koriste u trgovinama, tvrtka se bavi proizvodnjom vreća za smeće i raznih vrsta folija potrebnih u poljoprivrednoj proizvodnji.

Francuzević je jedan od onih proizvođača koje opasno ugrožava nacrt prijedloga novog Zakona o gospodarenju otpadom, koji izravno ugrožava 800 radnih mjesta proizvođača u oko 30 malih i srednjih tvrtki. Francuzeviću kao ni ostalim proizvođačima lakih vrećica nije jasno zašto se u novi prijedlog Zakona, koji bi na snagu trebao stupiti sredinom iduće godine, ugradio prijedlog o zabrani lakih plastičnih vrećica, što Europska unija uopće ne traži, jer se za njihovu proizvodnju najvećim dijelom koristi granulat koji se dobiva upravo iz starih i odbačenih folija prikupljenih u trgovačkim centrima, reciklažnim dvorištima i od poljoprivrednih proizvođača.

 -Ukoliko ovakav zakon stupi na snagu, ugrozit će nam prihode, proizvodnju i opstanak na tržištu, jer nećemo više proizvoditi regenerat iz prikupljenog neopasnog otpada budući da ga se neće imati za što koristiti. Stoga predlažem da se i dalje dozvoli proizvodnja lakih vrećica iz reciklata, što je u skladu sa kružnom ekonomijom, a upravo se takve vrećice koriste u Njemačkoj, Italiji i ostalim zemljama Europske unije – ističe Francuzević.

Proizvodnja im je već prilično smanjena donošenjem odluke o plaćanju malih, jednokratnih vrećica, i to za oko trideset posto, ali mjesečno i dalje proizvode oko 17 tona vrećica iz odbačene i reciklirane plastike. Suglasni su sa EU direktivom da se smanji njihova potrošnja kako bi se sačuvao okoliš, ali ne vide razlog da se ne prerađuje prikupljeni neopasni otpad, a u tome ih podržavaju i razne „zelene“ udruge.

Inače, da bi se pojasnilo o kakvim je vrećicama riječ, treba reći da postoje tzv. super lake, koje se koriste u prehrani, i za njihovu se proizvodnju koristi isključivo čista, nova sirovina, dok se pojam lake vrećice odnosi na sve one s ručkama koje se izdaju na blagajnama trgovina, na tržnicama i u trgovačkim centrima i koriste za nošenje kupljenih artikala. No, valja naglasiti, da se i prilikom njihove proizvodnje manjim dijelom koristi nova sirovina, tako da se ukupno, broj lakih vrećica na planeti ipak povećava.

Da bi se ublažila atak na gospodarstvo, i poštovala EU regulativa Hrvatska gospodarska komora (HGK) ovih je dana Ministarstvu gospodarstva i održivoga razvoja predložila, da se na sve vrećice koje su proizvedene u Hrvatskoj iz reciklata, stavi tzv. HGK znak, kako bi male tvrtke mogle nastaviti proizvodnju, a kupci znali da su kupili vrećicu dobivenu preradom neopasnog otpada. Predloženim modelom zabranile bi se lagane plastične vrećice koje u sebi ne sadrže reciklat, tj. one koje ne nose HGK znak. Njime bi se jamčilo da vrećice koje se koriste u Hrvatskoj sadrže minimalni udio nerecikliranog sadržaja, a pomoglo bi se i izvoznicima proizvoda od plastike kako bi na proizvode koje plasiraju na tržišta drugih država EU plaćali manje dodatne namete.

26. travanj 2024 20:42