Hrvatska
StoryEditor

Projekti društvenog poduzetništva dobili 16 milijuna kuna

09. Ožujak 2021.
Josip Aladrovićfoto Ratko Mavar

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u utorak je uručio 15 novih ugovora za projekte jačanja društvenog poduzetništva, čija ukupna vrijednost doseže 16 milijuna kuna, a dodijeljena sredstva su bespovratna.  Ugovori su uručeni u sklopu poziva "Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika - faza I.“, a sredstva su sufinancirana iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali".

Aladrović je izjavio da je društveno poduzetništvo primjer onog što se može nazvati zdravim poduzetništvom, jer predstavlja poslovanje temeljeno na načelima društvene, ekonomske i okolišne održivosti, gdje se dobit ili višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom vraća nazad u dobrobit zajednice.

To je prepoznala i Vlada, istaknuo je Aladrović, jer je do sada za jačanje poslovanja društvenih poduzetnika ugovoreno više od 50 ugovora, u vrijednosti većoj od 59 milijuna kuna. Temeljem druge odluke o financiranju, u sklopu koje je danas uručen dio ugovora, potpisat će se ukupno 23 ugovora čiha vrijednost premašuje 26 milijuna kuna.

U okviru predmetnog poziva do sada je sklopljeno 74 ugovora s više od alociranih 85 milijuna kuna, izvijestio je Aladrović.

Cilj financiranja tih projekata je jačanje kapaciteta postojećih i novih društvenih poduzeća i poduzetnika, kroz njihovo osposobljavanje i obrazovanje, podizanje konkurentnosti te stvaranje novih radnih mjesta, apostrofirao je Aladrović.

Istaknuo je i da je Hrvatska s ovim pozivom i svim ostalima u sklopu Europskog socijalnog fonda postigla ugovorenost veću od 15 milijardi kuna, od čega je gotovo polovina sredstava isplaćena.

"Projekti koji se financiraju kroz operativne programe Europskog socijalnog fonda promijenili su živote velikog broja građana i doprinijeli povećanju kvalitete života u našem društvu", ustvrdio je Aladrović.

Istaknuo je da će se kroz slijedeće programsko razdoblje EU-a dodatno poticati takav vid poduzetništva, s obzirom da se aktivno radi na programiranju idućeg sedmogodišnjeg financijskog okvira i u okviru budućeg Europskog socijalnog fonda Plus, za kojeg se nada da će ga se "iskoristiti jednako kvalitetno, ako ne i kvalitetnije".

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva je kao posredničko tijelo također potpisnik ovih ugovora, a zamjenik upraviteljice te institucije Luka Bogdan izjavio je da su društvena solidarnost i solidarna ekonomija, kroz koncept društvenog poduzetništva, okvir koji bi trajno trebao omogućiti da se solidarnost vidi svakodnevno, a ne samo u kriznim situacijama.

Bogdan je napomenuo da će dio ugovora kroz ovu odluku o financiranju biti potpisan ovaj tjedan i u Zadru, a izvijestio je i da se do kraja ove godine u sklopu predmetnog poziva planira potpisati još jedna odluka o financiranju, koja bi pokrila još 20 projekata.

23. travanj 2024 08:13