Korona i biznis
24. travanj 2020.

Proširen je popis ugostiteljskih objekata koji SADA mogu raditi

socijalna distanca   

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u četvrtak je poručio da ćemo se zbog koronavirusa i nakon popuštanja mjera morati priviknuti na nova pravila ponašanja, u trgovinama nećemo isprobavati odjeću, a u ugostiteljskim objektima morat ćemo držati distancu.

- Sasvim sigurno vam ne bi bilo ugodno da probate neki odjevni predmet nakon što ga je probao netko drugi za kojeg ne znate je li inficiran s koronavirusom ili nije, a osim toga to je i epidemiološki neprihvatljivo. Dakle, mi moramo smisliti funkcioniranje tih trgovina na način da oni prodaju tu robu, ali da se taj rizik svede na nulu ili na blizu nuli, a to će biti moguće jedino na način da se prodaje isključivo zapakirana roba. Naravno, onda imate mogućnost da ju kod kuće probate, a nakon toga ju vratite ako vam ne odgovara ili na neki drugi način zamijenite - objasnio je Capak u četvrtak za RTL televiziju način kupnje odjeće u trgovinama.

Također, Capak ističe da ne treba razmišljati da će u ugostiteljskim objektima biti tone pleksiglasa nego se treba naučiti živjeti i raditi na način da se održava socijalna distanca. 

- Ako vam na jednu određenu udaljenost od jedan metar ili više od jedan metar dođe ugostitelj i s vama ne komunicira duže od par sekundi dok vam ne preda to što ste naručili ili što vam je namijenio to se ne smatra bliskim kontaktom i na taj način se koronavirusna infekcija ne prenosi - rekao je Capak. 

U slučaju da je netko zaražen koronavirusom i duže se boravilo u istoj prostoriji, ide se samoizolaciju bez obzira što nije bilo bliskog kontakta.

- Ovisi o tome kakva je priroda toga kontakta. Dakle, to ovisi o vještini epidemiologa na koji način će uzeti anamnezu i otkriti one koji su stvarno bili na jedan metar na duže od 15 minuta. A druga je stvar ako je to ista prostorija s više ljudi kroz neko duže vrijeme, na primjer, sat vremena, dva sata, u tom slučaju opet svi idu u samoizolaciju bez obzira jesu li bili u takvom bliskom kontaku - objasnio je Capak, a prenosi Hina.

Što se pak tiče uputa za ugostiteljske objekte, HZJZ ih je objavio početkom tjedna, no u petak su malo promijenjene, tj. proširene, pa se sada odnose i na jednostavne ugostiteljske objekte. 

To znači da osim restorana, barova (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i cattering objekata, sada su u tu skupinu uključeni i objekti jednostavnih usluga u kiosku, brze usluge pripreme hrane, usluge u nepokretnom vozilu, u šatoru, na klupi, na kolicima...

Ti objekti podrazumjevaju pripremu i uslugu jednostavnih jela, pića i napitaka, slastica i sladoleda, razne vrste burgera, toplih i hladnih sendviča, fast fooda i sličnog. Detaljan popis možete pronaći na stranicama Narodnih novina.

Upute za ugostiteljske objekte
 1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
 2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
 3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničennog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od dva metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
 4. Preporuča se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
 5. Ako je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama.
 6. Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
 7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno). Ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
 8. Osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
 9. Ako je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
 10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
 11. Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.