Hrvatska
StoryEditor

Prva hrvatska maska, i to slana, nastala je prije osam godina. Tek sad se poklopilo

04. Prosinac 2021.

Ove se godine na tržištu pojavio jedan inovativni proizvod – zaštitne maske sa soli tvrtke Salt and Checker, pod sloganom 'Diši morski zrak'. Ono što je zanimljivo je da se ideja o tom proizvodu razvila puno prije nego što je svijet poharao korona virus, u vrijeme kada još nitko, osim u specijalnim industrijama nije nosio maske. Idejna začetnica 'slanih maski' je Sanja Gagulić, jedna je od kćeri bivšeg hotelijera Jake Andabaka, koja je kroz svoju karijeru sudjelovala u upravljačkim i nadzornim tijelima Sunce hotela i njegovog osiguravateljskog biznisa. Danas je posvećena isključivo razvoju i plasmanu slanih maski. Ovaj poslovni poduhvat je, kako nam je objasnila, rezultat isključivo njezine osobne i privatne životne priče.

image

Sanja Gagulić

foto
 - Kad sam prije deset godina rodila drugo dijete koje je bilo nedonošče, liječnik nas je savjetovao da čim više s njim šećemo uz more i udišemo slani zrak. Krenula sam u istraživanje pozitivnih učinaka udisanja morske soli, shvatila koliko je blagotvoran za zdravlje i na neko se vrijeme sa sinom preselila na obalu. Međutim, nakon nekog vremena odvojeni život od ostatka obitelji postao je zahtijevan, vratili smo se u Zagreb i tako se prije osam godina rodila ideja o maskama sa česticama soli koja bi bila praktična i mogla bi se nositi tijekom dana, obavljajući neke druge poslove i istovremeno inhalirati– priča Gagulić.

Konzultirala se sa liječnicima, pulmolozima poput Žarka Vrbice, propitkujući svoju ideju i oni su joj dali punu podršku, tako da  Vrbica i dalje aktivno sudjeluje u razvoju proizvoda. Proces razvoja proizvoda je dugo  trajalo jer u to vrijeme nitko maske nije koristio niti proizvodio. Tako da je prva maska nastala od materijala od kojeg se izrađuju dječje pelene.  

- U šest godina kontaktirali su čak 95 tvornica diljem svijeta i u većini slučajeva nailazili na odbijenicu. Uz to, osim zdravstvenog učinka i kvalitetnog materijala isključivo iz hrvatske, bila nam je važna i estetska vrijednost proizvoda pa je smo angažirali Bruketu i Žinića koji su pomogli u osmišljavanju brenda i dizajna – kaže Gagulić.

Kad je izbila pandemija korona virusa, prva njezina reakcija bila je da 'povuče ručnu'.  - Nismo željeli da se proizvod veže za koronu, misleći da će pandemija trajati nekoliko mjeseci, a ne, evo sad već dvije godine. Međutim, u međuvremenu su se u Hrvatskoj počele otvarati tvornice maski i našli smo idealnog partnera u Osijeku, tvrku Sofi, čiji je vlasnik Saša Martinović našu ideju dočekao otvorenog uma i ozbiljno se ulovio tog posla. Tako da s njim ostvarujemo cilj, a to je da naš proizvod bude zdrav, siguran, izrađen od hrvatskog materijala i po najvećim proizvodnim standardima – istaknula je Gagulić. Osim tvornice Sofi koja izrađuje maske, ambalažu radi hrvatska tvrtka Roto plast, a sol je iz Jadranskog mora.

Tvrtku Salt and Checker (sol i kockice) Gagulić je osnovala prije tri godine i prvu prodaju najprije plasirala kroz web trgovinu. Danas je to po volumenu drugi kanal prodaje, dok su prvi ljekarne diljem Hrvatske. Ozbiljno razmišlja i o izvozu, u su tijeku pregovori za ulazak na strana tržišta putem distributera. Slane maske su na tržištu šest mjeseci, od kad je prodana prva maska. Nakon što je lansiran web, u iduća tri dana, kaže Gagulić, imali su tri tisuće narudžbi. U cijelu ideju Gagulić je uložila 1,2 milijuna kuna, od čega je najviše sredstava utrošeno u razvoj proizvoda.

- U sljedećih mjesec dana planiramo potpisati ugovor i sa veledrogerijama. Mogu reći da se nakon osam godina 'kuhanja' projekta i njegovog razvoja, sada napokon sve poklopilo. Pokazalo se da treba biti izdržljiv i ustrajan. Oko ideje se  okupila odlična ekipa koja u ovaj proizvod vjeruje – zaključuje Gagulić.

18. travanj 2024 02:44