Hrvatska
StoryEditor

Prvi dan na burzi: S 5,8 milijuna kuna prometa dionica Spana najtrgovanija na ZSE

23. Rujan 2021.
Nikola Dujmovićfoto Cropix

Prvi dan trgovanja dionicama Spana protekao je odlično i dionica ove IT tvrtke je bila najtrgovanija na Zagrebačkoj burzi. Do 15 sati ostvareno je 5,8 milijuna kuna prometa, odnosno otprilike polovica ukupnog dnevnog prometa. Knjiga naloga je puna i na prodajnoj i na kupovnoj strani, kažu na ZSE. Najviša ostvarena cijena po dionici je bila 218 kuna, a najniža 188 kuna. Početna cijena dionice Spana je bila 175 kuna.

- Očito je da u početnoj ponudi mnogi koji su bili zainteresirani nisu kupili dionice. To potvrđuje tezu koju smo ranije isticali: ako postoji dobra investicijska priča, interes ulagatelja za domaće tržište kapitala neće izostati.

Prvi dan trgovanja u pravilu je uvijek dinamičan tako da je za očekivati suzdržanije trgovanje u dolazećim danima. Unatoč tome, vjerujem da smo dobili dionicu koja će značajno doprinijeti likvidnosti Zagrebačke burze. To je rezultat i onoga što stalno zagovaramo - ako se IPO postavi na način da potakne uključivanje tzv. malih ulagatelja, stvaraju se uvjeti za solidnu likvidnost – istaknula je za Lider Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Span je prva tehnološka dionica izlistana u Zagrebu u zadnja dva desetljeća. Kompanija je putem javne ponude prodala svih 578.200 ponuđenih dionica, što je 29,5 posto od ukupnih dionica, po najvišoj cijeni od 175 kuna po dionici i uprihodila više od 101 milijun kuna.

Nikola Dujmović, osnivač, suvlasnik i predsjednik Uprave Spana, na press konferenciji održanoj u utorak u hotelu Esplande u Zagrebu povodom potpisivanja ugovora o uvrštenju svih dionica Spana na službeno tržište Zagrebačke burze, izjavio je da će prikupljeni novac biti uložen u daljnji razvoj tvrtke.

Spanove dionice kupilo je tisuću novih dioničara, među kojima su i zaposlenici tvrtke kojima su najprije ponuđene, te mali ulagatelji i kvalificirani ulagatelji. Pri cijeni od 160 kuna, koliko je iznosio donji raspon cijene,  iskazan je interes za 1.036.166 dionica, što je 79 posto više od ponuđenog, dok je pri maksimalnoj cijeni od 175 kuna iskazan interes za 809.644 dionica, što je 40 posto više od ponuđenog.

Kroz tzv. ESOP program zaposlenicima Spana u Hrvatskoj ponuđeno je 49.000 dionica, a interes je bio čak 47 posto veći od ponuđenog broja dionica te se na kupnju dionica odlučilo više od polovice zaposlenika u Hrvatskoj, njih 242. U javnoj ponudi sudjelovalo je 39 kvalificiranih ulagatelja, a velik interes iskazali su i hrvatski građani koji čine čak 75 posto novih dioničara Spana.

20. travanj 2024 06:00