Hrvatska
StoryEditor

Prvi potezi novih gradonačelnika – Tomašević ukinuo javne nabave, Bulj u Sinju najavio suradnju s Vukom Vukovićem

11. Lipanj 2021.

Lokalni izbori su iza nas, dužnosti novih gradonačelnika su preuzete, a neki su, svjesni da se od njih očekuje mnogo, već učinili svoje prve mandatne poteze. Donosimo pregled prvih koraka novoizabranih gradonačelnika u Hrvatskoj.

Zagreb – Tomislav Tomašević je, preuzevši funkciju gradonačelnika Zagreba, obustavio javne nabave gradskih upravnih tijela. Kako bi racionalizirao trošenja sredstava proračuna Grada Zagreba, poništio je i natječaj o najmu 151 vozila raspisan početkom godine. Tomaševićevi prioriteti su i rebalans proračuna te obnova Zagreba.

Split – Ivica Puljak prvi je radni dan kao gradonačelnik Splita proveo u Banovini gdje je dočekan pljeskom. Kako bi odmah stao na kraj ugrožavanju javnog interesa, treći dan svog mandata smijenio je Upravno vijeće Javne ustanove Športski objekti Split koja je parking na Gripama dala u koncesiju tvrtki koja je povezana s HDZ-om i HGS-om.

Osijek – Ivan Radić u Osijeku je prvo proveo zaprašivanje protiv najezda komaraca na sjevernom i svejernoistočnom dijelu grada.

Sinj – Miru Bulja prvi radni dan iznenadilo je što mnogi pročelnici i djelatnici nisu došli na primopredaju vlasti, a mnogi od njih su i na godišnjim odmorima i to odmah po završetku izbora. No, naglasio je da njegovi prvi potezi neće biti politički obojeni te u Sinju očekuje profesionalnost, transparentnost i učinkovitost. Odmah je prvi dan s ekonomistom Vukom Vukovićem najavio suradnju na aplikaciji koja će građanima pružiti transparentan uvid u proračun Grada.

Pazin – Suzana Jašić iz platforme Možemo! postala je prva gradonačelnica Pazina. Objavila je da će njezin zamjenik Dragan Družeta svoju dužnost obavljati volonterski.

Pula – Filip Zoričić sastao se sa župnikom pulske Katedrale uznesenja Blažene Djevice Marije don Rikardom Lekajom i kantautorom Brunom Krajcarom zbog skorašnje proslave blagdana sv. Tome, zaštitnika Pule, koji će se ove godine obilježiti po prvi put.

Glina – Ivan Janković počeo je raditi i prije primopredaje vlasti u Glini, a glavni su mu projekti obnova nakon potresa te zadržavanje mladih u gradu.

Opatija – Fernando Kirigin postavio je novu načelnicu Stožera civilne zaštite Grada Opatije, zamjenicu Kristinu Đukić. Na prvom kolegiju s pročelnicima Gradskih Upravnih odjela istaknuo je da građani mogu očekivati promjene poput zaustavljanja iseljavanja mladih, pravedne socijalne politike, realizacije brojnih projekata te učinkovite gradske uprave koja je na usluzi građanima.

Varaždin – Neven Bosilj će, uz novu funkciju gradonačelnika Varaždina, u subotu 12. lipnja postati nadzapovjednik nad Varaždinskom građanskom gardom. Za Varaždin je najavio ukidanje plaćanja parkiranja do 20 sati u nekim zonama, rješavanje problema bala komunalnog otpada te formiranje ITU odjela.

Makarska – Zoran Paunović, novi gradonačelnik Makarske, zajedno sa svojom zamjenicom Antonijom Radić Brkan prvo će se sastati s gradskim pročelnicima, direktorima gradskih tvrtki i ravnateljima javnih ustanova, kako ne bi bilo nikakvih problema u funkcioniranju bilo kojeg segmenta u gradu.

15. travanj 2024 19:57