Hrvatska
StoryEditor

Q razvija aplikaciju za najpreciznije 3D mjerenje u medicinske svrhe

05. Prosinac 2019.
Filip Ljubić, Q foto Ratko Mavar

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača medicinskih pomagala Medi, prepoznao je Q kao svog partnera i suradnika u razvoju najnovije tehnologije. Aplikacija koju razvija zagrebačka IT tvrtka, koristi posebnu kameru za do sada najpreciznije 3D mjerenje dijelova tijela u medicinske svrhe.

Nakon što su eminentna svjetska imena The Times, BBC, Coca-Cola, Lufthansa, Volkswagen, Facebook, Hilti, Vaillant, te farmaceutske tvrtke Novartis, Takeda i Almac, odabrali Q za svog partnera, hrvatska tvrtka nastavlja oduševljavati - ovaj put na području medicine.

Upravo njih odabrala je njemačka tvrtka koja ima više od 2,700 zaposlenika diljem svijeta, a koja spada među vodeće u proizvodnji medicinskih pomagala. Primarna misija tvrtke Medi je podizanje kvalitete života, a kroz svoje stogodišnje iskustvo uspješno razvija pomagala koja koriste tisuće pacijenata. Ipak, odlučili su ponuditi svojim korisnicima nešto inovativno. Tražili su tvrtku koja može pretvoriti njihovu viziju u stvarnost, kako bi otišli korak dalje.

Suradnja s tvrtkom Medi odvija se na nekoliko razina, od planiranja i razvoja strategije, dizajna, pa sve do najnovije razine suradnje, a to je razvoj jedinstvene aplikacije u svijetu. Inovativno rješenje Q je razvio u suradnji s američkom tvrtkom Lymphatechnology, a cijeli postupak odvija se automatski kroz jedno sučelje.

Najatraktivniji dio je naravno skeniranje odabranog dijela tijela, te izrada preciznog 3D modela kojeg korisnik može okretati u interaktivnom virtualnom prostoru na iPadu.

-Tehnologija je na mnogim područjima do sada olakšala svakodnevne ljudske aktivnosti i unaprijedila život. Svaka takva inovacija je zapravo veliki korak naprijed, a posebno u medicini. Takvi projekti za Q imaju poseban značaj. Rješenje koje smo razvili za njemački Medi uvelike će olakšati izbor medicinskih pomagala. Aplikacija vrši najpreciznije i najbrže mjerenje ljudskog tijela do sada. Korak dalje je automatsko slanje i obrada dobivenih mjera u webshopu za preporuku veličina i karakteristika medicinskog pomagala koje će biti u potpunosti prilagođeno svakom korisniku ponaosob  - pojašnjava CEO Filip Ljubić.

Aplikacijom koju je razvio, Q je zakoračio u područje medicinskih pomagala koje je do sada bilo zanemareno po pitanju korištenja najnovijih tehnologija. Brža i preciznija mjerenja pomoću 3D modela svakako su iskorak kojim omogućuju potpuno odmicanje od metode “olovke i papira” koja nije toliko precizna i brza, ali se još uvijek koristi.

Osim toga, ova aplikacija nudi za krajnjeg korisnika mnogobrojne opcije. Mogu se birati razne specifikacije kao što su oblici, boje, intenzitet stiska i druge značajke pomagala poput raznih proteza, steznika, potpora, kompresijskih čarapa, zavoja, uložaka i slično.

Aplikacija se već koristi diljem Njemačke u ljekarnama i specijaliziranim dućanima, a uskoro će se naći i na drugim tržištima diljem Europe na kojima posluje Medi, kao i na tržištima SAD-a, Kanade, Brazila, Kine, Rusije i Australije, što čini pozamašan broj pacijenata kojima će ova inovacija pomoći u odabiru odgovarajućeg pomagala, a time i što bržeg oporavka.

-Brzina, preciznost i inovacija svakako su tri riječi kojima se može opisati ova aplikacija. Medi  je jedan od najvećih proizvođača medicinskih pomagala u svijetu, tvrtka koja točno zna što želi, a želi biti ispred vremena i pružiti vrhunsku uslugu. Zadovoljstvo nam je sudjelovati u projektu koji će zaživjeti po cijelom svijetu  - istaknuo je CEO Filip Ljubić.

15. travanj 2024 04:52