Hrvatska
StoryEditor

Raiffeisen Global Equity fond postaje održivi UCITS fond posvećen ekološkim ulaganjima

20. Listopad 2021.

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga izdalo je odobrenje kojim će dosadašnji napajajući fond Raiffeisen Global Equity promijeniti glavni fond te će njegov novi glavni (master) fond postati Raiffeisen Sustainable Equity, fond koji ostvaruje prinos ulaganjima u financijske instrumente čiji su izdavatelji klasificirani kao održivi s aspekta ekoloških, društvenih i upravljačkih kriterija (ESG faktori), stoji u priopćenju HANFA-e

Time će Raiffeisen Global Eguity, promjenom glavnog fonda, postati na hrvatskom tržištu treći „održivi“ UCITS fond koji je posvećen ulaganjima u skladu s ekološkim, društvenim i upravljačkim faktorima. Riječ je o tri napajajuća fonda koja ulažu u glavne fondove osnovane u Austriji, a ukupna neto imovina ta tri fonda je na dan 18. listopada, iznosila nešto više od 292 milijuna kuna.

U dva dosadašnja održiva fonda ulagalo je, prema podacima s kraja lipnja ove godine, 2.538 ulagatelja, od čega se 99,17 posto odnosilo na fizičke osobe. Prinosi koje su ostvarili od početka ove godine kretao kretali su se između 9,01 ii 15,8 posto.

Iako je osnovni cilj napajajućeg fonda Raiffesien Global Equity ostao isti, a to je omogućiti ulagateljima sudjelovanje u ostvarivanju prinosa glavnog fonda, njegovom promjenom težište je stavljeno na ulaganja čiji su izdavatelji prema procjeni austrijskog društava za upravljanje klasificirani kao održivi. Kao i do sada veći dio imovine, minimalno 85 posto, fond će nastojati uložiti u sada novi glavni fond, dok će najviše 15 posto imovine biti uloženo u likvidne plasmane, radi zadržavanja tekuće likvidnosti.

Novi glavni fond, Raiffeisen Sustainable Equity, ulaže najmanje 51 posto neto imovine u dionice i ekvivalente dionica vodeći računa o održivosti prema ESG faktorima. Pritom ne ulaže u sektore kao što su vojna industrija, genetski inženjering usjeva, kao niti u poduzeća koja krše radnička i ljudska prava i sl.

Društvo koje upravlja napajajućim fondom, Raiffeisen Invest dužno je o navedenim promjenama informirati dosadašnje ulagatelje te ih obavijestiti o pravu na otkup udjela, bez plaćanja izlazne naknade, završava priopćenje HANFA-e.

19. travanj 2024 16:05